„Haaah, Dodon la parada de la Moscova!”// „Без солнца, но с Додоном”

Despre ce au discutat internauţii ruşi şi cei moldoveni la 9 mai, după Parada militară de la Moscova

Igor Dodon a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni politici din lume pentru participarea sa la Parada militară de la Moscova şi pentru calitatea de SINGUR şef de stat invitat de preşedintele Rusiei Vladimir Putin. Pentru a arăta cât de mult au fost încântaţi internauţii ruşi de prezenţa lui Dodon la paradă, am reprodus aici textele internaţiulor apărute sub rubrica RUNET a postului de Radio „Svoboda” şi, în paralel, am selectat, sub genericul BASNET, comentariile unor utilizatori ai reţelelor de socializare despre isprava preşedintelui moldovean. Aţi putea să ne acuzaţi de subiectivism şi ranchiună, dar cine nu e când e vorba de dragostea lui Putin?    

RUNET: „Fără soare, însă cu Dodon/ Без солнца, но с Додоном”

Ana Kacikaeva: Soare nu-i. Zborul avioanelor a fost anulat. Şi alături de Putin e Dodon. Netradiţional.

Preşedintele ales al R. Moldova este în centrul atenţiei. „Am considerat necesar să fiu în această zi la Moscova”: preşedintele Moldovei, Igor Dodon, la parada din Piaţa Roşie!

Erik Lobah: Din oaspeţii preşedinţi azi e prezent prezidentul moldovean Dodon (aşa îl cheamă).

Elena Rîkovţeva: Igor Dodon este acum oaspetele principal,umplând spaţiul dintre Putin şi Medvedev.

Igor Iakovenko: Nimeni nu vine la colonel… La Parada Victoriei din 2010, alături de Putin au fost 23 de şefi de stat, inclusiv ai unor ţări din Coaliţia hitleristă. În 2015, a fost Xí Jìnpíng, Nazarbaev, liderul Mongoliei, al Vietnamului, preşedinţii statelor occidentale nu au venit.

În 2016 a fost Nazarbaev. Singurul. În 2017– Dodon…

Veaceslav Smirnov: Nu m-aş mira dacă pensionarii l-ar lua pe Dodon drept succesor al lui Putin. Botos, acesta se ţine lipcă din urma gospodariului!

Aleksei Roşcin: E un caz interesant această paradă. Se anunţă că la tribună, alături de Putin, stă doar Dodon, preşedintele ales al Moldovei. Doar atât?… Aşadar, nu e nimeni? Nici Lukaşenko, nici măcar un şef de stat african… doar acest ţar, Dodon? Iese că Putin e Gvidon. Să te cruceşti nu alta.

E aiurea, zău! Dacă nu a putut fi ademenit nimeni în afară de Dodon (iartă-mă, Doamne), ar fi trebuit să nu fie invitat nici acesta la tribună. S-ar fi putut spune că parada nu este una jubiliară, că nu vor fi invitaţi oaspeţi…

Cu un singur oaspete – cu Dodon – parada este cu totul jalnică… Dodon este în locul tuturor: al lui Trump, al lui Macron, al lui Lukaşenko, al lui Merkel, al tuturor conducătorilor africani ai proletariatului mondial…

Cred că şi Dodon se simte acolo incomod şi singur, singur cu Putin, la tribuna goală şi bătută de vânt a Mausoleului.

În principiu,data nu este rotundă, nu trebuia invitat nimeni,în orice caz, întotdeauna e important să inviţi pe cineva. Cineva dintre vasali, nu neapărat ducele de Burgundia… Ar fi fost mai solid.

BASNET: „Gata, nu-mi mai fac griji pentru soarta Rusiei!”

Vlad Croitoru: Găsiţi porcul din imagine.

Micleuşanu Mitoş: Dodon în dreapta lu’ Putin la parada militară de la Moscova e o lovitură sub centura satirei și umorului. De aia nu mai am glume și nu știu când o să mai am. Mii de scuze plus pardon.

Irina Nechit: Putin stă lângă Dodon, da-i cu gândul la Macron.

Ileana Racheru: Haaah, Dodon cel slugarnic a fost singurul preşedinte străin prezent la parada de la Moscova.

Cornelia Cozonac: Cu ajutorul cărui partid a fost adus Dodon la putere? Cine a votat pentru el? Şi unde acum e Dodon? Şi ce bătaie de joc e în Piaţa Marii Adunări Naţionale acum? Să luam aminte!

Eugen Zavtoni: El e pentru votul mixt / Un lingău și-un pupcurist, / Care, din voia întâmplării, / E și prezidentul țării.

Denis Zavorotnîi: Iată-l și pe pupcuristul lui Putin, Dodon, unicul șef de stat străin prezent la parada militară de la Moscova… Ceilalți preşedinți, care au măcar un minim respect de sine, fie nu au fost invitați, fie n-au acceptat invitația…

George Mârzenco: În pofida minciunilor dodoniste de tot felul, în primele trei luni ale anului 2017,activitatea comercială a Republicii Moldova pe piața Uniunii Europene este de două ori și ceva mai mare decât în Rusia și alte țări CSI: Uniunea Europeană – 53%; CSI – 24%. Aceste calcule simple luate de pe pagina oficială a Biroului Național de Statistică al RM sunt accesibile oricui.
Vasile Roşca: Propun ca Dodon să mărșăluiască în fruntea paradei călare pe un măgar! Așa nu se va evidenția din mulţime…

Igor Caşu: Rusia folosește evenimentul istoric, 9 mai, în scopul justificării agresiunii sale armate împotriva unui stat vecin și, până nu demult, prieten, Ucraina, periclitând astfel pacea și stabilitatea în Europa.

Burlacu Leonard: Putin face poze cu maimuța.

Ion Sturza: La un asemenea eveniment important pentru conştiinţa naţională a ruşilor, Putin putea fi secundat de un câine-lup (Lukaşenko), de un leu bătrân (Nazarbaev) şi nicidecum de un pudel (Dodon).

Cornel Busuioc: [Dodon la Moscova]Gata, nu-mi mai fac griji pentru soarta Rusiei!

Traducere şi selecţie de Ilie Gulca

The following two tabs change content below.