Guvernul va fi obligat să plătească 62.000 de euro altor 5 victime ale torturilor.

aaaCurtea Europeană pentru Drepturile Omului și-a pronunțat decizia referitor la cauzele Nedelco, Grecu și Tretiacov împotriva Republicii Moldova. Astfel, Guvernul va trebui să plătească despăgubiri acestor victime în valoare de 62 de mii de euro.

Ion Nedelcu, victimă a torturilor în perioada evenimentelor din aprilie 2009, care a suportat traume morale și fizice din partea colaboratorilor de poliție, va primi despăgubiri în sumă de 15.000 de euro.

Contactat de Jurnal de Chișinău, acesta ne-a declarat că este satisfăcut de decizia luată, însă valoarea acestei sume de bani nu îi vor reîntoarce sănătatea. Ion Nedelcu a mai spus că până și în ziua de astăzi are probleme de sanatate, iar tratamentele repetate pe care le-a urmat s-au dovedit a fi ineficiente.

O altă victimă, Tatiana Grecu, va primi despăgubiri în valoare de 10.000 de euro. Alexei Tretiacov și Andrei Mernii vor primi câte 13.000 de euro și Natalia Tretiacova 8.000 de euro și 2.000 de euro cu titlu cheltuieli de judecată. Aceste trei persoane au figurat pe un singur dosar împotriva Republicii Moldova.

În cauza Tretiacov c. Moldova la referința Avocatului Parlamentar, reclamanţii au fost vizitaţi de către medicii RCTV „Memoria” şi au beneficiat ulterior de asistenţă de reabilitare din partea Centrului.

În toate cele 3 cazuri, reclamanții au pretins încălcarea art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, tratamentele inumane din partea poliției, condițiile de detenție foarte josnice. De asemenea, a fost invocată și încălcarea art. 13 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, pentru faptul că reclamațiile făcute de victime nu au fost ,,auzite” și nu li s-a făcut dreptate.

 

The following two tabs change content below.