Guvernul taie din salariile directorilor

Cel mult 24 de mii de lei. Atât vor primi şefii întreprinderilor, organizaţiilor şi instituţiilor de stat care au beneficiat până acum de salarii de 46 de mii de lei şi mai mult.

Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre prezentat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale care stabileşte noi condiții de salarizare a directorilor de agenţii şi întreprinderi de stat monopoliste. Astfel, dacă până acum legea prevedea ca un astfel de director să poată beneficia de un salariu în mărime de la patru salarii tarifare până la 16 salarii tarifare pe întreprindere, acum salariul şefului nu va putea depăşi patru salarii medii ale angajaţilor săi. Ba mai mult, ministerul propune limitarea numărului de premii pe care şi le poate acorda şeful instituţiei şi stabilirea unor condiţii clare în care se oferă aceste premii.

„Până acum,indiferent de faptul dacă întreprinderea înregistra profit sau nu, directorul ridica premii serioase. Am stabilit ca, de acum înainte, de acestea să poată beneficia doar şefii de întreprinderi care aduc profit”, a explicat ministrul Valentina Buliga.

Documentul stipulează că, de la 1 iulie 2011, ministerele şi alte autorităţi administrative de stat, care exercită funcţia de fondatori ai întreprinderilor şi agenţiilor vor aproba anual cota maximă a mijloacelor alocate pentru salarizare.

Hotărârea votată de Guvern nu se referă însă şi la directorii de la Agenţia pentru Protecţia Concurenţei, Moldova Gaz, Agenţia pentru Reglementări în Telecomunicaţii. Or, salariile din aceste instituţii sunt stabilite prin hotărâri de Parlament.

Premierul Vlad Filat susţine însă că proiectul propus de Ministerul Muncii trebuie îmbunătăţit, astfel încât salariile directorilor de agenţii şi întreprinderi de stat să nu depăşească pe cel al miniştrilor în subordinea cărora se află aceste agenţii sau întreprinderi. De asemenea, atenţionează premierul, ministerul ar trebui să reglementeze şi salariile vicedirectorilor de la aceste instituţii ca să nu se întâmple ca în cazul cu miniştrii pentru care s-a stabilit micşorarea pensiei de la 75% din salariu la 42 %, iar pentru viceminiştri modificarea nu a fost adoptată.

„Nu am obţinut obiectivul propus. Urmează să plafonăm salariile”, a spus Filat.

În timp ce Valentina Buliga dă asigurări că modificările pe care le propune sunt perfect legale, ministrul Justiţiei Alexandru Tănase susţine că are rezerve referitor la legalitatea şi constituţionalitatea acestor prevederi.

M.R.

The following two tabs change content below.