Guvernul SUA va aloca 27 de milioane de dolari R. Moldova

_dsc0207-2

 

Guvernul Statelor Unite ale Americii și Guvernul Republicii Moldova au semnat astăzi câteva acorduri de asistență în susținerea unei guvernări responsabile și a dezvoltării economice a Republicii Moldova. În baza acestor acorduri Guvernul Statelor Unite, reprezentat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), va aloca aproximativ 27 milioane de dolari SUA pentru activități ce vor ajuta R. Moldova să creeze un sistem democratic de guvernare, mai responsabil și mai eficient, și să majoreze comerțul și investițiile în sectoarele-țintă, anunţă într-un comunicat de presă Ambasada SUA la Chişinău.

Prim-Ministrul Pavel Filip și Reprezentanta Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională în Moldova, Karen Hilliard, au semnat acordurile în prezența Ambasadorul SUA în Republica Moldova James Pettit.

Acordurile reflectă politica Statelor Unite de coordonare a asistenței cu țara-gazdă și cu prioritățile acestei țări. Activitățile legate de bună guvernare se vor focusa pe creșterea implicării cetățenilor în monitorizarea procesului de luare a deciziilor de către guvern, îmbunătățirea transparenței și a responsabilității sistemului judiciar, ajustarea receptivității administrației publice locale la necesitățile cetățenilor și combaterea corupției.

Pentru creșterea investițiilor, proiectele se vor focusa pe îmbunătățirea competitivității, a climatului de afaceri și a cadrului legislativ, a accesului la creditare și a practicilor agricole.

USAID va furniza fondurile prin intermediul contractelor și a granturilor oferite partenerilor implementatori, care vor lucra în R. Moldova în domeniile stabilite și care vor prezenta rapoarte privind cheltuielile și progresele obținute în atingerea obiectivelor stabilite de fiecare program. Statele Unite vor putea modifica acordurile în viitor pentru a include noi activităţi şi fonduri suplimentare în urma consultării cu Guvernul Republicii Moldova.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)