Guvernul moldovean contractează noi investigatori în cazul jafului din sectorul bancar

banca_soc_businesspress_md

Ministrul moldovean al Economiei, Stephane Christophe Bridé, a declarat într-un interviu pentru Radio France International că ancheta legată de investigarea situației din sectorul bancar va avea loc în mai multe etape. La prima etapă, echipa companiei Kroll Associates UK Limited, timp de aproape șase săptămâni, a examinat schemele pentru a avea „o imagine de ansamblu despre ceea ce s-a întâmplat în sectorul bancar”. În timpul apropiat, va fi organizată o nouă licitație în cadrul căreia va fi angajată o nouă companie

„În a doua etapă, o altă echipă de anchetatori va încerca să refacă traseul acestor sume, să ajungă la beneficiari și, în cele din urmă, să recupereze o parte din aceste sume”, a spus ministrul. El a precizat că a doua etapă se va derula în săptămânile următoare și implică o nouă licitație pentru a angaja o echipă de consultanți. „Poate fi aceeași echipă din prima etapă sau o alta. Această echipă va face o analiză detaliată, care poate dura și câteva luni, în funcție de complexitatea problemei”, a mai spus el.

La întrebarea ce se va întâmplă dacă banii nu vor fi găsiți, ministrul a declarat că vor fi depuse toate eforturile ca infractorii să fie găsiți și pedepsiți. „În ce privește recuperarea sumelor, e evident că, indiferent ce investigatori vor fi mandatați de guvernul moldovean, așteptăm din partea lor rezultate și ne așteptăm să ia urma sumei totale sau măcar parțiale care a dispărut fraudulos din bănci. Sigur însă că nu îi vom penaliza în niciun fel pe deponenți, pe cei care aveau bani în aceste bănci. Preocuparea actuală a guvernului e ca cetăţenii să nu sufere pierderi colaterale”, a adăugat el.

În același interviu, ministrul Economiei a explicat că frauda din sectorul bancar rămâne un incident excepțional, organizat de infractori, oameni care au experiență pentru acest gen de acțiuni. Tranzacțiile au avut loc masiv la sfârșitul lui noiembrie prin utilizarea unor scheme extrem de complexe.

Amintim că ieri ministrul Educației, Maia Sandu, a solicitat în cadrul ședinței Guvernului reprezentanților Băncii Naționale să prezinte raportul întocmit de compania internațională Kroll, care a investigat tranzacțiile ilegale de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Șeful executivului, Chiril Gaburici, a anunțat că raportul va fi distribuit miniștrilor, iar săptămâna viitoare va fi examinat la ședința de guvern. Compania „Kroll Associates UK Limited”, înregistrată în Marea Britanie, a fost selectată de Banca Națională pentru a efectua o anchetă preliminară în cazul celor trei bănci problematice. Compania urma să identifice și posibile modalități de recuperare a activelor Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.