Guvernul Filat, la un pas de demisie

INTRIGI // Interese de grup pun în pericol existenţa AIE şi adoptarea legii bugetului de stat

Guvernul R. Moldova ar putea demisiona în zilele următoare dacă Parlamentul nu va accepta să voteze pachetul de legi cu privire la politica bugetar-fiscală pentru anul 2011. Scandalul din Guvern, provocat de Legea bugetului de stat pentru anul curent, s-a transferat la Parlament. Deputaţii PD din Comisia pentru economie, buget şi finanţe refuză să voteze proiectul documentului, invocând mai multe motive. Deputaţii PLDM le consideră pretexte. În opinia lor, nemulţumirea democraţilor este provocată de majorarea accizelor la importul de ţigări şi alcool, piaţă pe care unii deputaţi PD au interese.

Deşi se părea că toate nemulţumirile provocate de conţinutul legii cu privire la politica bugetar-fiscală au fost depăşite în Guvern, proiectul documentului nu a reuşit să treacă nici măcar primul test în Parlament. Deputaţii comunişti şi cei democraţi din Comisia pentru economie, buget şi finanţe au votat de două ori împotriva promovării proiectului. Democratul care a refuzat să voteze documentul este Valeriu Guma, acuzat de colegii liberal-democraţi de faptul că ar încerca să promoveze interesele importatorilor de ţigări şi alcool. Guma afirmă însă că nu accizele la aceste produse îl deranjează, ci cu totul alte puncte din document. În lipsa avizului pozitiv al comisiei, documentul nu poate fi propus spre votare în cadrul şedinţei în plen a Legislativului.

Ce îi deranjează pe PD-işti?

Deputatul PD, Adrian Candu, afirmă că „chestiunile principiale” pe care partidul nu le poate susţine ţin de acordarea de atribuţii suplimentare organelor fiscale şi determinarea indirectă a veniturilor.

Fostul ministru al Finanţelor, Mihai Manole, crede în aceste argumente ale democratului. „PD este deranjat nu de accize, ci de alte prevederi din document care au fost coordonate cu FMI şi care nu vor putea fi renegociate. Primii care vor simţi urmările impozitării indirecte vor fi deputaţii bogaţi. Imaginaţi-vă că la hotelul unui anumit deputat va veni Fiscul şi îl va întreba: din ce bani l-ai construit?”, explică Manole.

Actualul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă, insistă însă că adevăratele motive ţin de accizele la tutun și băuturile alcoolice tari. „Este vorba de favorizarea importatorilor de tutun, în detrimentul Tutun-CTC. Schimbările pe care insistă PD vor duce la colapsul TUTUN-CTC”, a explicat Negruța. Deputatul PLDM Veaceslav Ioniţă precizează că pretenţiile lui Valeriu Guma se referă la formula de calcul a accizelor la ţigări şi alcool. Guma respinge acuzaţiile.

Nevotarea va provoca demisia Guvernului

Urmările nevotării Legii bugetului de stat sunt dintre cele mai grave. În primul rând, susţine premierul Vlad Filat, acest lucru va determina demisia Guvernului. Or, un Guvern nu poate activa în lipsa suportului politic al parlamentului. În al doilea rând, afirmă oficialul, respingerea documentului va provoca blocarea susţinerii financiare din exterior. În opinia lui Manole, este vorba despre ratarea a peste 1,6 miliarde de euro promişi de FMI şi alţi parteneri externi ai R. Moldova. Bugetul de stat trebuie adoptat până pe 1 aprilie, pentru a permite FMI să deblocheze următoarea tranșă de finanțare.

După şedinţa de ieri a AIE, liderul PD Marian Lupu a anunţat că termenul limită va fi respectat, iar pentru aceasta deputaţii se vor întruni în şedinţe şi astăzi, şi mâine, şi miercurea viitoare.

PLDM susţine că va insista ca pachetul de documente care se referă la bugetul de stat să fie adoptat în formula propusă de Guvern.

Bugetul de stat pentru anul 2011 prevede venituri în valoare de 19,07 miliarde lei şi cheltuieli de 20,354 miliarde lei.

Produsul intern brut este estimat la 80 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 4,5 la sută față de 2010. Vom avea o inflaţie de 7,5 la sută, în timp ce salariul mediu pe economie va fi majorat cu 11 la sută și va ajunge la 3300 de lei. Venitul minim garantat urmează să crească de la 530 la 575 de lei.

Componentele bugetului public naţional urmează să fie votate în trei lecturi în Parlament, până pe 1 aprilie.

Ion Sturza: „Spiritele din AIE se vor calma”

Fostul prim-ministru Ion Sturza crede că scandalul din AIE provocat de blocarea votării politicii bugetar-fiscale nu va duce la demisia Guvernului, chiar dacă teoretic acest lucru este posibil.

„Domnul Filat se grăbeşte cu declaraţii atunci când spune că Guvernul va demisiona. Or, demisia Cabinetului de miniştri înseamnă fie alegeri anticipate, fie o nouă alianţă. Nimeni nu are nevoie de tensionarea situaţiei înainte de locale”, a declarat Sturza.

Totuşi fostul premier susţine că argumentele aduse de PD pentru nevotarea politicii fiscale sunt nişte pretexte. „Are loc o luptă subterană. E vorba de interese economice. PD vrea să blocheze bugetul pentru a-l reformata, dar şi să se poziţioneze în faţa societăţii. Să arate cine e stăpânul”, a mai spus Sturza, avertizând că nevotarea bugetului de stat ar bloca programele de asistenţă externă a R. Moldova.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.