Guvernul Filat a mai susţinut un examen: Moldova a depăşit recesiunea

R. Moldova a obţinut un nou suport din partea FMI în valoare de circa 89 de milioane de dolari. Banii urmează să fie oferiţi în iulie, curent, pentru consolidarea poziţiei bugetare şi suplinirea rezervelor valutare. Anunţul despre noul suport a fost făcut public săptămâna trecută de către conducătorul misiunii FMI în R. Moldova, Nikolay Gueorguiev.

„R. Moldova nu mai e în criză”

Oficialul FMI a apreciat pozitiv succesele înregistrate de R. Moldova până la acest moment în implementarea programului Mecanismul Extins de Creditar/Mecanismul de Finanţare Extinsă, al FMI. „Moldova nu mai este în criză, dar este nevoie de ceva mai mult timp ca Produsul Intern Brut să crească”, a declarat Gueorguiev. Potrivit prognozelor FMI, în anul 2010 PIB-ul real va înregistra o creştere de 2,5%, majorându-se apoi treptat până la 5% către anul 2012. Totuşi, Gueorguiev afirmă că există şi o serie de provocări pentru economia R. Moldova, cea mai importantă fiind necesitatea de renunţare la modelul de creştere economică dependentă de remitenţe şi bazată pe consum, care funcţiona în perioada de până la criză. „Promovarea economiilor pe intern şi a exporturilor, prin intermediul reformelor structurale orientate spre creşterea economică, este provocarea principală a guvernului pe termen mediu”, a declarat Nikolay Gueorguiev într-o conferinţă susţinută joia trecută la Chişinău în comun cu premierul Vlad Filat.

O nouă etapă

Oficialul moldovean a menţionat la rândul său că cea mai importantă concluzie la finalul vizitei misiunii FMI este că R. Moldova a trecut de la etapa de stabilizare a economiei la cea de relansare a economiei cu ţintă directă – îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor. Or, afirmă Filat, de la începutul anului 2010 până în prezent, creşterea economică a R. Moldova a fost mai bună decât s-a anticipat. „Cu toate acestea, trebuie să fim vigilenţi în continuare ca stabilitatea economiei să nu mai fie afectată”, a declarat prim-ministrul Vlad Filat. În aceeaşi ordine de idei, premierul a anunţat că la finele lunii iulie, în R. Moldova va fi constituit un comitet de stabilitate financiară la nivel înalt pentru soluţionarea problemelor financiare neprevăzute. Comitetul va fi prezidat de prim-ministru.

Deficitul bugetar se va reduce

Cât priveşte deficitul bugetar, Filat a anunţat că şi la acest capitol s-au obţinut succese. „Ameliorarea veniturilor la sfârşitul anului 2009 şi reducerea unor cheltuieli au menţinut deficitul bugetar la nivelul de 6,4% raportat la PIB în 2009. Veniturile la buget au depăşit cifrele planificate şi în primul trimestru al anului 2010”, a declarat prim-ministrul. Oficialul moldovean a mai spus că, în contextul perspectivelor pozitive la capitolul venituri, se preconizează rectificarea bugetului pentru anul 2010 cu un deficit de 5,4% din PIB, faţă de 7% convenit iniţial. Astfel, Guvernul intenţionează să utilizeze veniturile suplimentare estimate la circa 1,5 mlrd de lei pentru reducerea deficitului bugetar cu 0,9 mlrd lei.

Efecte în timp

Referindu-se la nemulţumirile cetăţenilor faţă de starea economică din republică, Filat a subliniat că stabilitatea economică nu înseamnă un efect pozitiv imediat asupra buzunarului cetăţeanului, dar efectele negative asupra cetăţenilor ar fi fost grave dacă nu ar fi fost stabilizată economia. Şeful Cabinetului de miniştri a mulţumit partenerilor externi pentru suportul acordat, dar şi cetăţenilor R. Moldova, pentru înţelegerea pe care au avut-o în această perioadă. Prim-ministrul a mai reiterat că R. Moldova îşi păstrează angajamentul de a asigura bunăstarea populaţiei prin reforme care să promoveze o creştere economică durabilă şi reducerea sărăciei.

Amintim că programul economic al FMI cu R. Moldova este preconizat pentru anii 2010-2012 şi prevede acordarea unui suport în valoare de 574,4 milioane de dolari.

Cristina Baciu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)