Guvernul declară ziua de 23 august ziua comemorării victimelor regimurilor totalitare

Guvernul declară, începând de acest an, ziua de 23 august, ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare.

Despre aceasta a anunțat premierul Maia Sandu la ședința executivului. Ea a îndemnat toate televiziunile să țină un minut de reculegere în prime-time. 23 august este ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și nazismului.

La 23 august, se vor împlini 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov şi a Protocolului adiţional secret, documente prin care cele două tiranii – Germania nazistă și Uniunea Sovietică – și-au împărțit sferele de influență în Europa Centrală și de Sud-Est. Pactul a dat verde pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, cea mai mare și sângeroasă conflagrație din istoria omenirii.

Această decizie apare în contextul în care președintele Igor Dodon a constituit un „comitet responsabil de pregătirea aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism”. Președinția a anunșat o serie de manifestări pentru ziua de 24 august: „Inaugurarea Monumentului eroilor eliberatori ai capitalei”, instalat în fața sediului Academiei de Științe a Moldovei și restaurat la inițiativa președintelui; depuneri de flori la Complexul Memorial „Eternitate” şi la Complexul Memorial „Capul de pod Șerpeni”.

În aceeaşi zi, Președinția va proiecta un documentar „Istoria Moldovei. Operațiunea Iași-Chișinău”, realizat la inițiativa lui Dodon. „Evenimentele festive se vor încheia cu un concert grandios și un spectaculos foc de artificii”, se mai arată pe site-ul Preşedinţiei.

The following two tabs change content below.