Guvernul de la Chișinău trebuie să facă de urgență o rectificare bugetară în minus de 1, 3 miliarde de lei

guvern

În urma deciziei luate de preşedintele României, Klaus Iohannis, privind respingerea acordării împrumutului solicitat de R. Moldova, Guvernul de la Chişinău trebuie să facă de urgenţă o rectificare bugetată în minus 1,3 mil. de lei. Potrivit expertului economic al Fundației Universitare a Mării Negre, profesorul Petrișor Peiu, această decizie arată accentuarea senzației de improvizație în politica României față de Republica Moldova; precum şi falimentul ideii de ajutor necondiționat din România către Republica Moldova”.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze legea prin care se acorda o asistenţă financiară rambursabilă R. Moldova, de până la 150 de mil. de euro. Preşedintele invocă în motivare faptul că momentul nu mai este oportun, deoarece contextul politic actual de la Chişinău şi faptul că „nu există certitudinea continuării procesului de reforme şi respectării angajamentelor” pentru implementarea Acordului de asociere dintre R. Moldova şi UE. La Chişinău, guvernul proeuropean condus de Valeriu Streleţ a picat prin moţiune de cenzură depusă de comunişti şi socialişti, în contextul unui imens scandal de corupţie privind furtul a aproape 1 miliard de dolari din sistemul bancar moldovean, în care a fost pus sub acuzare şi fostul premier Vlad Filat.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins de la promulgare legea de ratificare a Acordului de asistenţă financiară pentru R. Moldova, semnat la Chişinău pe 7 octombrie, cerând Parlamentului să o reexamineze. Acordul prevedea o asistenţă financiară rambursabilă de până la 150 de mil. de euro, provenite din procesul de privatizare şi aflate în soldul BNR, care erau destinate finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei de stat ale R. Moldova. Împrumutul urma să fie acordat în maximum trei tranşe, iar scadenţa fiecărei tranşe era de maximum cinci ani.

Comentând decizia preşedintelui României, expertul economic al Fundației Universitare a Mării Negre, profesorul Petrișor Peiu, a menţionat: „Acordul de credit a fost insuficient pregătit și documentat juridic la semnare; retrimiterea în Parlament înseamnă accentuarea senzației de improvizație în politica României față de Republica Moldova; constatăm falimentul ideii de ajutor necondiționat din România către Republica Moldova; nu există motivație internă românească pentru gestul președintelui, ci numai raportare la situația de la Chișinău; guvernul de la Chișinău trebuie să facă de urgență o rectificare bugetară în minus de 1, 3 miliarde lei; perspectiva unui nou acord cu FMI se îndepărtează”.

The following two tabs change content below.
Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ultimele articole de Ilie Gulca (vezi toate)