Guvernul de Crăciun. Instrucțiuni de redecorare

PDM-ul și-a schimbat jucăriile de pe brăduț. Șapte figurine, care mai noi, care mai vechi, vor redecora curând pomul guvernării. Aparent surprinzătoare este revenirea în cabinetul miniștrilor a foștilor liberal-democrați Iurie Leancă, de acum înainte, vicepremier pentru Integrare Europeană, și Alexandru Tănase, șef la Ministerul Justiției. Primul se acomodase atât de firesc cu statutul de satelit natural al PDM-ului, încât puțini au crezut posibilă revenirea acestuia în cercurile intime ale puterii. Al doilea părea să se fi împăcat cu rolul de critic de catifea al sistemului (nu și al puterii concrete care îi asigură perpetuarea!) și cu acela de înțelept care își probozește concetățenii pentru lipsa de conștiință civică și patriotism. Dar iată că recunoștința liderului PDM întrece până și așteptările fidelilor săi slujitori.

Adevărata surpriză este, de fapt, numirea lui Chiril Gaburici la Economie – analiștii politici abia urmează să deslușească misterele acestei mutări, dar mă încumet să cred de pe acum că domnul Gaburici nu și-a primit funcția pentru că a fost un premier merituos al acestei țări. Celelalte remanieri sunt mai puțin notabile, mai importantă pare a fi schimbarea ce s-a produs în paralel la SIS: numirea preconizată a lui Vitalie Pârlog ca șef al Securității este demnă de o analiză aparte, întrucât dovedește încă o dată, dacă mai era necesar, continuitatea actualei puteri nu atât cu guvernările postcomuniste, cât cu cea a lui Vladimir Voronin.

Comentând metamorfozele de la Guvern, presa și specialiștii în politica autohtonă ne-au spus că acesta este un prim pas serios al PDM-ului spre campania electorală, dacă nu chiar începutul acesteia. Desigur, este și asta la mijloc, dar presupun că e vorba aici și de o deplasare a atenției electoratului de la conținutul guvernării spre ambalajul acesteia. Și mai presupun că în anul care urmează vom fi copleșiți cu toții nu atât de campania electorală, cât de schimbările de decor care se vor succede într-un ritm cât mai aiuritor cu putință, pentru a ameți cât mai mult alegătorul și a-i sustrage atenția, ca într-o prestidigitație, de la lucrurile cu adevărat însemnate. Este foarte posibil ca filmul pe care îl va derula PDM-ul în 2018 să aibă nevoie de acest zgomot de fundal, de pachete foșnitoare de chipsuri care nu te lasă să înțelegi nici dialogul, nici imaginile proiectate.

De azi înainte, totul este posibil la nivel de ambalaj. Poate fi vorba de o nouă “revoluție” în instituții, de cine știe ce “reformă” care îi va ține în șah pe angajații acestora până în ultimul moment, când se va afla că schimbările nu vor fi chiar atât de radicale precum se credea. Așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în 2017 cu mult trâmbițata reformă în domeniul sănătății publice. Dar poate fi vorba și de alte focuri de artificii și explozii de popcorn: astfel, nu mă va uimi o eventuală “reformă monetară” sau (încă) una fiscală. Sau, după modelul României PSD-iste, o recalculare populistă a salariilor în dauna viitoarelor pensii. Sau altceva, poate chiar schimbarea de identitate a  unor personaje politice. Fie și printr-o operație plastică, dacă eșuează alte forme de rebranding.

În absurda lume pe care o creăm noi înșine de aproape treizeci de ani, orice devine posibil. Și dacă suntem atât de ahtiați de show-uri, fiți siguri că le vom avea. De câțiva ani, în fruntea țării se află adevărați maeștri ai spectacolului. Aptitudinea de a distra este, mă tem, calitatea cea mai apreciată de majoritatea cetățenilor RM la oamenii politici. Așa că viitoarele alegeri ar putea fi decise, contrar sondajelor și bunului-simț, de cei mai buni iluzioniști. Uneori, e suficient un clown ca să câștigi publicul de partea ta. Și dacă sunt mai mulți?

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)