Guvernul amână numirea unui judecător la Curtea Constituţională

De aproape jumătate de an, Curtea Constituţională (CC) activează în componenţă incompletă, ca urmare a expirării mandatului judecătoarei Alina Ianucenco.

În mod normal, Guvernul ar fi trebuit să numească un nou magistrat încă în luna mai, dar, din motive necunoscute, nu se grăbeşte. Totuşi efectele tărăgănării sunt cât se poate de grave. În unele cazuri Curtea nu se poate întruni în şedinţă din lipsă de cvorum. Viceministrul Justiţiei Gheorghe Susarenco bănuieşte că Executivul tergiversează desemnarea noului magistrat pentru că se doreşte numirea unei persoane în baza altor principii decât interesul de stat. Potrivit unor surse, una dintre candidaturile despre care se discută la Guvern este Ala Popescu, preşedintele Curţii de Conturi şi naşa de cununie a preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu.

O persoană cumsecade

Situaţia creată la Curtea Constituţională după expirarea mandatului judecătoarei Alina Ianucenco i se pare revoltătoare viceministrului Justiţiei Gheorghe Susarenco. „Încă pe la începutul verii am fost la premier şi am discutat cu el despre numirea unui nou judecător la Curte. Nu ascund faptul că mi-aş fi dorit să fiu acolo. Am depus şi o cerere oficială pentru a fi înregistrat în calitate de candidat. Premierul mi-a răspuns atunci că vor numi o persoană cumsecade, dar nu au mai numit pe nimeni”, ne spune Susarenco. Potrivit lui, este în interesul Alianţei pentru Integrare Europeană să desemneze cât mai degrabă un judecător onest la Curte. „Ştiu că sunt mai multe candidaturi bune – şi avocatul Dumitru Braşoveanu, şi judecătorul Veaceslav Zaporojan, şi Ion Anton, asistent la Curtea Constituţională, şi Victor Popa, doctor în drept, şi judecătorul Mihai Cotorobai. Nu aş avea nimic împotrivă dacă ar fi numit cineva dintre ei”, ne dezvăluie viceministrul.

Candidaturi dubioase

Totuşi, pe culoare se vorbeşte şi despre alte candidaturi mai puţin acceptabile, în opinia lui Susarenco, cum ar fi cea a Alei Popescu, preşedinta Curţii de Conturi şi naşa de cununie a lui Ion Muruianu. Zvonurile despre faptul că în calcul a fost luată şi candidatura Alei Popescu ne-au fost confirmate de mai multe surse sigure care au preferat să-şi păstreze anonimatul. Potrivit acestora, candidatura preşedintei Curţii de Conturi a provocat discuţii aprinse în unele cercuri din Guvern.

O altă candidatură criticată chiar şi de judecătorii Curţii Constituţionale este cea a Alinei Ianucenco, care tocmai şi-a încheiat mandatul. Preşedintele Curţii, Dumitru Pulbere, s-a adresat cu o solicitare Guvernului pentru a-i acorda acesteia un nou mandat. „Aşa ceva nu se poate. Judecătoarea aceasta nu cunoaşte limba de stat. Cel puţin din acest motiv ea nu are cum rămâne la Curte”, se revoltă fostul ei coleg, Victor Puşcaş, iar părerea lui e împărtăşită şi de doctorul în drept constituţional Victor Popa.

Mandat cu scandal

Executivul însă nu a decis încă cine va fi viitorul judecător la Curtea Constituţională, iar principala întrebare este: de ce? Despre faptul că judecătoarei Alina Ianucenco îi expira mandatul la 14 mai, curent, Guvernul ştia foarte bine din timp. La sfârşitul lui aprilie, Ianucenco s-a aflat în centrul unui scandal legat de controversata decizie a Curţii Constituţionale de restabilire în funcţie a lui Ion Muruianu. Atunci, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a încercat să conteste decizia Curţii pe motiv că la adoptarea acesteia a participat şi Ianucenco al cărei mandat, afirma oficialul, a expirat. În replică, preşedintele CC, Dumitru Pulbere, a explicat atunci că mandatul judecătoarei se sfârşeşte la 14 mai, zi în care, cu şase ani în urmă, aceasta a depus jurământul. În scurt timp, scandalul s-a potolit. Oficialii s-au resemnat cu înfrângerea pe care au suportat-o în încercarea lor de a-l demite pe preşedintele CSJ. Iar de mandatul expirat de la CC nu şi-a mai amintit nimeni (cel puţin în public – n.r.).

Guvernul încalcă legea

Legea cu privire la Curtea Constituţională prevede expres că numirea unui nou judecător se face în termen de cel mult 18 zile din data declarării vacanţei funcţiei. Astfel, prin tărăgănarea alegerii unui nou magistrat, Guvernul a încălcat legislaţia. Nu se va întâmpla nimic, spune doctorul în drept constituţional Victor Popa, legea nu prevede nicio responsabilitate pentru cazul în care nu este respectată. „În mod normal, Guvernul ar fi trebuit să numească un nou judecător încă înainte ca Alinei Ianucenco să-i expire mandatul. Constituţia prevede ca la CC să existe şase, nu cinci judecători. Acum, lor nu le ajunge un vot pentru a lua decizii constituţionale”, afirmă Popa. Potrivit judecătorului Curţii, Victor Puşcaş, lucrurile sunt şi mai grave. „Preşedintele CC este acum în concediu, aşa că la Curte au rămas doar patru judecători. Dacă cel puţin unul dintre ei se îmbolnăveşte, CC nu se poate convoca în şedinţă din lipsă de cvorum. Iar noi acum avem foarte multe sesizări”, susţine Puşcaş.

Ping-pong la Guvern

În opinia judecătorului, principalul vinovat de situaţia creată este preşedintele Curţii, Dumitru Pulbere. „El era obligat să insiste la Guvern pentru ca acesta să desemneze cât mai curând un nou magistrat”, mai spune Puşcaş.

În Executiv lucrurile însă sunt şi mai încurcate. Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, susţine că responsabilă de această chestiune este Cancelaria de Stat. Viceministrul de Stat, Roman Cazan, afirmă la rândul său că nu instituţia pe care o reprezintă, ci Ministerul Justiţiei se ocupă de pregătirea documentelor pentru numirea noului judecător al Curţii.

Purtătorul de cuvânt al primului-ministru, Igor Volniţchi, a declarat la rândul său că un nou judecător la CC va fi desemnat deja după alegeri. „Guvernul nu a numit până acum un nou magistrat pe motiv că niciuna dintre candidaturile înaintate nu este potrivită pentru o funcţie atât de importantă în stat”, ne-a explicat Volniţchi, asigurându-ne că această chestiune nu are subtext politic.

Mariana Raţă