Guvernul a răspuns în cazul salarizării proaste din domeniul bugetar

scoala.f.nadea roscovanu

„Menţionăm că lipsa mijloacelor financiare pentru acoperirea altor angajamente decât cele asumate de Guvern şi condiţiile economice existente în momentul actual nu permit aplicarea altor condiţii de salarizare faţă de cele existente în legislaţia în vigoare”, se în răspunsul primit din partea Guvernului la scrisoare unul de părinţi care semnalează alimentarea nesănătoasă din instituţiile de învăţământ şi salariile mizere din sectorul bugetar.

Un grup de mame indignate de condiţiile şi alimentaţia pe care o au copiii lor în şcoli şi grădiniţe au elaborat săptămâna trecută o scrisoare deschisă către autorităţi. Scrisoarea a fost trimisă mai multor instituţii de stat, a fost publicată pe reţelele sociale, pe mai multe portaluri de ştiri şi chiar preluată de presa din România. Astăzi, 14 aprilie, am primit un răspuns din partea guvernului. Luni, 18 aprilie, un grup de părinţi sunt invitaţi la Ministerul Sănătăţii pentru a discuta nemulţumirile lor.

Textul scrisorii: „Adresez această scrisoare deschisă tuturor miniştrilor, deputaţilor acestei ţări. Domnule Pavel Filip, Dvs. știți cu ce sunt hrăniţi copiii în şcoli şi grădiniţe? De ani buni, în bugetul statului se găsesc doar 12.65 lei pentru alimentaţia unui copil din grădiniţe, iar în satele R.Moldova de la primărie se alocă 10 lei, în raionul Căuşeni 6 lei. Câtă discriminare! Doamna ministră Ruxanda Glavan, ştiţi oare că micuţii primesc aproape de trei ori pe zi terci, pâine, dar niciun fruct proaspăt, iar medicii dau alarma, deoarece cresc cazurile de obezitate, dereglări gastrointestinale, alergiile ş.a. Suntem o ţară agrară în care sunt fructe şi legume proaspete de sezon, domnilor de la guvernare? Conform legii, se procură produse alimentare pentru instituţiile de învăţământ la cel mai mic preţ, cine răspunde de calitate? În timp ce preţurile cresc de la an la an, dvs.  faceţi economie pe sănătatea copiilor? 

Domnule Adrian Candu, aveţi şi Dvs copii şi suntem absolut siguri că ei nu frecventează instituţiile de învăţământ de stat, dar totuşi v-aş ruga măcar o dată să gustaţi din meniul pe care îl au copiii noştri zilnic în şcoli şi grădiniţe, mai ales în sate. Domnilor demnitari, adoptaţi legi doar care vă convin vouă şi uitaţi cu desăvârşire de copii. Ai Dvs. copii au maşini, genţi, haine de lux, așa e, Dna Violeta Ivanov? Dar ai noştri copii nu au parte nici măcar de un măr proaspăt pe zi grădiniţe. Copiii Dvs. studiază în ţări străine, ai noştri însă sunt discriminaţi în instituţiile de stat unde au tot dreptul să înveţe, pe motiv că mama şi tata nu au bani să achite fundaţii, bani în plic, mulţumiri „benevole” etc.

Dle Igor Dodon, faceţi atâta zarvă referitor la unirea României cu R.Moldova, de ce nu faceţi proteste pentru mărirea salariilor profesorilor, educatorilor, dădacelor, ca să nu fie nevoiţi părinţii să le achite salarii în plic? Atâtea instituţii, subdiviziuni care sunt direct responsabile de sănătatea, educaţia copiilor, dar nimeni nu face nimic, doar te trimit de la o structură la alta şi mimează reforme. Chiar nu vă este deloc ruşine?!

Cui îi pasă de copii în această ţară, când în bugetul de STAT se vor găsi bani pentru a îmbunătăţi meniul în instituţiile de învăţământ şi pentru reparaţii, ca să nu fie părinţii intimidaţi şi ameninţaţi de către directori?

Lunar, un deputat în R. Moldova este remunerat din bugetul statului cu aproximativ 22.000 de lei (salariu, indemnizaţie lunară pentru transport, alocaţie pentru chirie, alta pentru participare la şedinţele comisiilor şi şedinţele plenare ale Parlamentului, indemnizaţii de concediu, prime de Paşti şi Crăciun, ajutor material etc.). Pentru comodităţile şi chiar luxul demnitarilor se găsesc bani în bugetul de stat, iar pentru copii, NU?”

Răspunsul primit din partea Guvernului:

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, la solicitarea Secției petiții și audiență a Cancelariei de Stat nr.08-861/16 din 6 aprilie 2016, a examinat petiția Dvs. adresată Guvernului Republicii Moldova şi vă comunică următoarele. Sistemul de salarizare în sectorul bugetar este reglementat prin Legea nr. 355-XVI din 23 decembrie 2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar.

Salarizarea cadrelor didactice, precum și a altui personal din instituțiile de învățământ preuniversitar, se efectuează conform Condiţiilor unice de salarizare a personalului din unităţile bugetare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 381 din 13 aprilie 2006. Salariile lunare ale cadrelor didactice din instituțiile de învățământ preuniversitar sunt prevăzute în tabelul nr.1 la anexa nr.1 al Hotărârii Guvernului nr.381 din 13 aprilie 2006.

Începând cu 01.09.2015, un profesor cu studii superioare, inclusiv cadrele didactice din instituțiile preșcolare, dispune de salariu lunar în mărime de 2720 de lei, iar cu studii medii de specialitate – 2470 de lei.

 

Totodată, cadrele didactice, conform prevederilor p. 6 al anexei nr. 1 dispun de dreptul de spor la salariu pentru deţinerea gradului didactic – superior, I, sau II în mărime de respectiv, 50, 40 sau 30 faţă de salariul lunar corespunzător normei didactice stabilite.

Cadrele didactice beneficiază de spor lunar pentru vechime în muncă în mărimea prevăzută în punctul 6 al Condiţiilor unice de salarizare a personalului din unităţile bugetare, aprobate prin hotărârea Guvernului sus-indicată.

Totodată, conform Hotărârii Guvernului nr.180 din 11.03.2013, cadrele didactice, inclusiv cu funcții de conducere, beneficiază în august de plata premiului anual, iar personalul auxiliar din instituțiile preuniversitare dispune de acest premiu în februarie, în mărimea unui salariu tarifar.

De asemenea, cadrele didactice beneficiază de premii şi ajutor material, în scopul cărora se planifică mijloace suplimentare, în mărimea unui fond lunar de salarizare pe an, calculat în raport cu salariile lunare, salariile tarifare şi de funcţie, ţinându-se cont de majorările, sporurile şi suplimentele stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, precum şi de cota economisită din fondul de salarizare, cu excepţia sumelor aferente funcţiilor vacante.

Majorarea salariilor angajaților din sectorul bugetar se va efectua în limita alocațiilor disponibile în bugetul de stat și conform politicii salariale stabilite. Măsurile de majorări salariale urmează a fi examinate și aprobate de Guvern și Parlament prin Legea bugetului de stat pentru anul 2016.

Totodată menționăm că, conform Cadrului bugetar pe termen mediu, la capitolul „Politica salarială” pentru 2016 este prevăzut stabilirea de la 1 iunie a sporului pentru vechime în muncă pentru muncitorii din ramurile sectorului bugetar, care încă nu beneficiază de sporul dat (art.29, alin. (3) al Legii nr.355-XVI din 23.12.2005), precum și majorarea salariilor cadrelor didactice de la 1 septembrie, prevăzută în punctual 2 din Note la anexa nr.11 la Legea nr.355-XVI din 23.12.2005.

În acest context menţionăm că, lipsa mijloacelor financiare pentru acoperirea altor angajamente decât cele asumate de Guvern şi condiţiile economice existente la momentul actual nu permit aplicarea altor condiţii de salarizare faţă de cele existente în legislaţia în vigoare.

Treptat, pe măsura identificării mijloacelor financiare necesare, va fi posibilă majorarea salariilor la alte categorii de angajați din sectorul bugetar.

Viceministru Viorica DUMBRĂVEANU

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)