Guvernul a iniţiat discuţii privind lichidarea celor trei bănci cu probleme

_dor4024Miercuri, va avea loc o nouă şedinţă a Comitetului pentru stabilitate financiară, în cadrul căreia vor fi discutate problemele de la cele trei bănci – BEM, Unibank şi Banca Socială.

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a reiterat astăzi după şedinţa operativă a Guvernului că sectorul bancar este principalul domeniu în care FMI cere acţiuni prompte. „Noi intenţionăm să le probăm prin fapte. Scenariul de încetare a activităţilor celor trei bănci presupune o serie de acţiuni prealabile: transferul conturilor trezoreriale, transferul funcţiilor de plată a pensiilor şi a indemnizaţiilor sociale la alte bănci, evaluarea consecinţelor survenite în urma disponibilizării personalului acestor trei bănci, posibilităţile reangajării lui în alte instituţii financiare. Toate aceste probleme vor fi discutate miercuri la şedinţa Comitetului pentru stabilitate financiară. Am dat indicaţii, să fie găsite răspunsuri la aceste probleme ca miercuri să putem adopta şi decizii”, a declarat prim-ministrul. În cadrul şedinţei de miercuri urmează a fi discutate şi alte acţiuni care vizează transferul de depozite de la aceste bănci cu probleme. Premierul a ţinut să precizeze – Comitetul pentru stabilitate financiară doar va analiza datele şi va formula recomandări, decizia privind lichidarea acestora urmează să fie propusă de Banca Națională a Moldovei.

Amintim că, vineri, prim-ministrul Valeriu Streleţ a expediat o scrisoare Fondului Monetar Internaţional în care a solicitat delegarea unei misiuni în Republica Moldova pentru reluarea dialogului care ar duce la deblocarea finanţării R. Moldova. „Încă nu am primit răspuns din partea FMI, sper să-l primim în zilele următoare”, a spus el, precizând că o delegaţie a misiunii FMI în RM este aşteptată în prima decadă a lunii septembrie.

Misiunea Fondului Monetar Internațional urma să vină în Republica Moldova la mijlocul lunii iunie pentru a iniția discuțiile despre finanțare, însă reprezentanţii FMI și-au anulat vizita după ce fostul premier, Chiril Gaburici, și-a dat demisia din funcția de prim-ministru. Una din condițiile Fondului Monetar Internațional privind semnarea unui nou acord de împrumut pentru Republica Moldova ar fi lichidarea celor trei bănci cu probleme – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu