Guvernatorul şi viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei şi-au prezentat demisia

dragutan16.f.n.roscovanu

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, şi prim-viceguvernatorul, Marin Moloşag, şi-au prezentat astăzi demisia. „Am prezentat preşedintelui Parlamentului demisia noastră. În cele trei luni care urmează, vom asigura interimatul. Această atitudine este un răspuns la presiunile pe care le-au făcut unii politicieni”, a declarat Dorin Drăguţanu în cadrul unei conferinţe de presă.

Drăguţanu a menţionat că a informat reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Republica Moldova despre acest lucru şi a dat asigurări că, în timpul negocierilor dintre Guvernul RM şi FMI, va asigura deplina funcţionalitate a BNM. El şi-a anunţat speranţa ca, până la plecarea misiunii FMI, să fie aleasă o nouă conducere a BNM. Totodată, Drăguţanu l-a acuzat pe premierul Streleţ de “declaraţii iresponsabile, pe care nu trebuie să le facă un premier”, subliniind că nu este vinovat de ceea ce s-a întâmplat în cazul jafului de la BEM.

De asemenea, el a susţinut că a tras clopotele despre ilegalităţile din sistemul bancar chiar de la instalarea sa în funcţia de guvernator al BNM, însă investigaţiile nu au evoluat din cauza factorului politic. În plus, Drăguţanu nu a ezitat să-i critice pe cei care s-au aflat la conducerea Ministerului Finanţelor şi partidul care deţine această funcţie, PLDM.

Pentru a demonstra că BNM a acţionat adecvat din 2009 până în prezent, conducerea acesteia a solicitat efectuarea unei evaluări de către FMI.

Premierul Valeriu Streleţ a calificat decizia guvernatorului drept “responsabilă, curajoasă, dar care ridică semne de întrebare, întrucât s-a întâmplat cu puţin timp înainte ca delegaţia FMI să ajungă la Chişinău. În ce priveşte acuzaţiile că guvernul ar tergiversa investigaţiile în cazul BEM, premierul a anunţat că executivul s-a întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţii companiei Kroll şi a calificat negocierile drept un succes. În viitorul apropiat, în baza discuţiilor întreţinute, va fi elaborat un contract.
The following two tabs change content below.