Guvernarea, surdă la „Corul Robilor” // PROTEST

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului de Operă şi Balet „Invită Maria Bieşu” are loc sub semnul protestului artiştilor care anterior au manifestat în repetate rânduri în faţa guvernului, reclamând condiţiile de criză în care activează, salariile mizere şi managementul defectuos din cadrul instituţiei.

Este prima ediţie a festivalului care are loc în lipsa primadonei, răpusă în acest an de leucemie. Festivalul a început cu opera „Tosca” de Puccini, în care şi-a făcut debutul Maria Bieşu. Artiştii care au evoluat pe scenă au ieşit cu panglici albe la mâini în semn de protest, sperând ca gestul lor să determine autorităţile să intervină pentru a readuce la normalitate situaţia din teatru. „Toată lumea este tensionată. Nu e o atmosferă de muzică şi cultură. Suntem în grevă paşnică, în grevă japoneză. Artiştii sunt intimidaţi de oamenii doamnei Şeican, inclusiv de conducătorul corului, Marin Bălan, care le smulge panglicile în culise şi îi ameninţă că vor fi daţi afară”, ne spune soprana Elena Gherman, Artist al Poporului.

Mai nou, zilele acestea artiştii au contactat un avocat care le-ar apăra drepturile în cazul în care conducerea teatrului şi-ar pune în gând să-i demită. „Noi suntem artişti, ştim doar să cântăm. Activăm însă ca pe vremurile lui Stalin, ne putem aştepta la orice din partea administraţiei, aşa cum a procedat cu maestrul în arte Andrei Litvinov şi alţii care au fost demişi”, ne mai spune Gherman.

Autorităţile ridică din umeri

Solistul de operă, Petru Racoviţă, Artist al Poporului, ne spune că participă la actuala ediţie a festivalului doar în semn de respect faţă de Maria Bieşu. „După trei săptămâni de proteste, avem parte doar de promisiuni vagi. Ne-au informat că ne vor majora salariul începând cu anul viitor. Că se pregăteşte un proiect de lege care prevede o nouă formulă de finanţare a cinci teatre naţionale, acesta va fi discutat în Parlament, eu, ca artist, cine ştie când voi vedea aceşti bani. Vom protesta pe întreg parcursul festivalului”, ne spune solistul de operă.

Artiştii au adresat o scrisoare preşedintelui RM Nicolae Timofti şi premierului Vlad Filat. Aceştia au avut o întrevedere şi cu membrii Comisiei parlamentare cultură, tineret, educaţie şi mass-media. Spre surprinderea lor, membrii Comisiei le-au spus verde în ochi că actualul director al TOB „are acoperire”. „Nu ştim dacă aceasta e normal, ca o comisie parlamentară să ne dea un astfel de răspuns”, spun surse din cadrul teatrului.

Potrivit artiştilor, având susţinerea Ministerului Culturii, Boris Focşa, directorul Valeria Şeicanu a transformat teatrul într-un imens spaţiu de închiriat. Acum câţiva ani, artiştii prezentau câte 30 de spectacole pe lună, în ultimele stagiuni, nu se prezintă decât trei spectacole pe lună, restul timpului sala fiind rezervată pentru închirieri.

Salarii, de zece ori mai mici

În cadrul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului „Vă invită Maria Bieşu” a fost suspendat spectacolul de balet „Luceafărul” din cauza exodului mai multor artişti din trupa de balet. Pe moment, artiştii primesc 1500 – 2000 de lei. Pentru comparaţie, salariul unui artist la Opera din Odesa e de 1000 de euro, la Opera din Kiev – 2000 de euro, din Lvov – 1000 de euro, din Bucureşti, pe timp de criză – 700 de euro

În scrisoarea adresată preşedintelui şi premierului, artiştii de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet cer suspendarea din funcţie a Valeriei Şeicanu şi alegerea unei noi administraţii care ar readuce situaţia din teatru la normalitate.

Svetlana Corobceanu

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu