„Guvernarea recunoaşte că nu vrea să găsească vinovații de furtul miliardului”

guvernul Filip

Fracţiunea parlamentară PSRM a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Filip, semnată de 37 de deputaţi din fracţiunile parlamentare ale Partidului Socialiştilor (24 de deputaţi), ale PCRM (cinci deputaţi) şi PLDM (opt deputaţi).

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip vine după ce prim-ministrul a prezentat în Parlament pachetul de legi pentru care şi-a asumat răspunderea, inclusiv proiectul care pune  pe seama cetăţenilor miliardul furat de la cele trei bănci.

Deputaţii comunişti au declarat că se alătură moţiunii întrucât consideră că aceste acţiuni periclitează parcursul democratic al ţării.

Şi liberal-democraţii sunt de părere că cei care trebuie să caute vinovaţii nu sunt interesaţi de aceasta şi pun pe spatele cetăţenilor banii dispăruţi. „Majoritatea parlamentară şi Guvernul acţionează în maniera în care a fost învestit. Deciziile luate de Guvern sunt luate pe întuneric. Ieri, spre seară, şi-a asumat răspunderea, tot pe întuneric ne-au anunţat pe noi că va avea loc şedinţa Biroului Permanent, ca la opt dimineaţa să ne anunţe că vom avea şedinţă în plen, unde va fi o singură întrebare – asumarea răspunderii Guvernului asupra a şapte proiecte de legi. Fracţiunea PLDM nu cunoaşte unde au dispărut aceşti bani, cine sunt vinovaţii. Banii au dispărut, iar cei care trebuie să caute vinovaţii nu sunt interesaţi şi pun această datorie pe spatele cetăţenilor. Noi nu vom susţine această iniţiativă şi de aceea semnăm moţiunea de cenzură”, a precizat preşedintele fracţiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu.

Liberal-democratul a mai precizat că argumentele pe care le-a adus Filip, precum că FMI obligă autorităţile RM să aprobe cât mai rapid aceste legi, nu sunt convingătoare. „Era normal ca aceste legi să fie discutate în Parlament de cei care reprezintă cetăţenii RM. Pentru mine e o enigmă, mai ales că trei din aceste legi au fost adoptate în prima lectură în Parlament. De ce Guvernul a decis să le retragă şi să-şi asume răspunderea?”, a mai spus Deliu.

De cealaltă parte, preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, a replicat că deşi toate pietrele cad în capul actualei guvernări, garanţiile au fost asumate de Guvernul Leancă şi Guvernul Gaburici încă în 2014-2015.  La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că mulţi dintre cei care critică proiectul de lege privind emisia hârtiilor de valoare ar fi deranjaţi de fapt de alte proiecte, şi anume de cele care aduc mai multă transparenţă în sistemul bancar. „Aceste proiecte sunt importante şi vin să facă ordine în sistemul bancar. Nu vom mai avea acel acţionariat netransparent la bănci şi nu vor mai fi posibile jaful şi spălările de bani”, a spus Filip. Dânsul a ţinut să precizeze că neaprobarea acestor legi ar fi însemnat amânarea semnării unui acord de finanţare cu structurile internaţionale.

„Legile aprobate prin asumarea răspunderii de către Guvern au fost validate de către organismele internaţionale ieri dimineaţă. Dorim să avem un program cu FMI în octombrie. Data limită de realizare a tuturor condiţiilor e 4-5 octombrie. Dacă le trimiteam în Parlament, acestea trebuia să fie examinate în comisii şi să fie aprobate în prima, a doua lectură. N-am fi reuşit să avem în octombrie un program internaţional cu FMI”, a spus Filip.

Amintim că din pachetul de legi pentru care Guvernul Filip şi-a asumat răspunderea fac parte următoarele proiecte: Legea privind redresarea şi rezoluţia băncilor, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei, Legea cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare; proiectul de lege privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr.807 din 17 noiembrie 2014, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pe anul 2016; proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, proiectul de lege privind modificarea Legii fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2016).

Candidatul la alegerile prezidenţiale, liderul PAS, Maia Sandu, a comentat pe Facebook:  „Prin decizia de astăzi, prin care se aruncă toată datoria pe spatele populației și așa sărace, guvernarea a recunoscut că nu vrea să găsească vinovații de furtul miliardului și să recupereze banii de la hoți”. La rândul său, fostul premier Ion Sturza a comentat că asumarea răspunderii de către Guvernul Filip pentru trecerea la datoria de stat pe 25 de ani a „miliardului” furat este o lașitate!

„O așa decizie poate să ia doar Parlamentul. Domnul Filip repetă greșeala lui Leancă și va intra în istorie ca cel care a înrobit moldovenii pe zeci de ani. Să iasă „aliansul” – Candu, Ghimpu & Co și să recunoască: am furat și voi, proștilor, veți plăti. Aș respecta decizia lor. Și nu speculați cu FMI! A fost o decizie a guvernării moldovenilor de a pune consecințele furtului pe oameni și a ascunde impactul dezastruos al hoției instituționalizate! În aceste condiții, Parlamentul, laș și ticălos, trebuie să plece benevol. Nu mai e bun de nimic.”

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)