Guvernanții IGNORĂ COMPLET problema Nistrului. În condițiile actuale, CATASTROFA este INEVITABILĂ

Catastrofa ecologică care paşte râul Nistru lasă rece majoritatea parlamentară controlată de PD; Au respins solicitarea ca Filip să vină cu un raport în plen

Republica Moldova riscă să rămână fără apă potabilă din cauza funcționării Complexului Hidroenergetic Dnestrovsk și construcției altor şase hidrocentrale pe care a planificat să le construiască Ucraina pe râul Nistru. Deşi despre această problemă se vorbeşte de mai mult timp, fiind subiectul unei investigații jurnalistice publicată de JURNAL de Chișinău, Parlamentul a respins astăzi propunerea înaintată de opoziţie ca premierul Pavel Filip să vină în plen cu un raport în acest sens.

Propunerea ca şeful Guvernului să vină în Legislativ pentru a spune ce întreprind autorităţile Republicii Moldova cu scopul de a preveni moartea râului Nistru a venit din partea fracţiunii PLDM, dar fost susţinută doar de 41 de legislatori.

„Subiectul râului Nistru este nu doar problema apei potabile, ci a durabilităţii Republicii Moldova. Odată ce în 2015, Republica Moldova şi-a asumat obietivele de dezvoltare durabilă ce urmează să se transpună în Strategia Moldova 2030, ar fi bine ca Guvernul să vină în plen cu un raport privind acordul de funcţonare a complexului respectiv. Nu înţeleg acest refuz al premierului. Insistăm ca premierul să răspundă exact care sunt condiţiile acestui acord cu Ucraina”, a declarat deputatul PLDM, Iurie Ţap.

„Catastrofa ecologică este inevitabilă, iar R. Moldova riscă să rămână fără apă potabilă. Aţi promis că va veni Filip şi va informa Parlamentul, dar nu s-a prezentat. Este deja o înţelegere cu Guvernul Ucrainei, iar R. Moldova acceptă construcţia acestor centrale pe râul Nistru”, a spus socialistul Vlad Bătrâncea.

„În relaţiile mele cu fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, nu era nicio întrevedere în care să nu pună problema alocării unui teren pentru Ucraina la Naslavcea. Se vorbea despre cele 18 hectare care nu ajungeau conform formulei.  Kucima propunea ca RM să aibă în folosinţă un agregat care producere energie electrică. Nu am mers la acest lucru. Voi care aţi venit la conducere aţi deschis calea pentru a face acest rău râului Nistru.

Nu înţelegem nimic despre ce se discută. Aceste tratative scurte şi neînţelese dintre Guvernul RM şi cel al Ucrainei. Să împuternicim organele responsabile, inclusiv SIS, să verifice ce se plămădeşte în jurul acestei hidrocentrale. Cele 6 hectare au fost transferate nelegitim Ucrainei. Trebuie luate măsuri, nu lea-lea-lea”, a menţionat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„Este o problemă de interes naţional şi merită discutată. Parlamentul trebuie să aibă o atitudine în acest sens”, a intervenit şi deputatul PL Roman Boţan. Potrivit unei intestigaţii realizată de JURNAL de Chişinău, Ucraina dezvoltă de peste 30 de ani un complex hidroenergetic monstru pe Nistru, sfidând asigurarea cu apă potabilă a R. Moldova. Potentaţii de la Chişinău, momiţi cu energie electrică ieftină, pensiuni de vacanţă, cariere de pietriş şi granit din Ucraina, sunt complicii acestei afaceri dubioase. Guvernul Filat a fost cel care a lipsit, prin decizii secrete, în 2010, Moldova de dreptul de control asupra barajului de la Naslavcea, obiectiv strategic ce garantează accesul la apa din Nistrul superior, de unde vin 70% din apa Nistrului moldovenesc.