Guvern fără miniştrii PL

La propunerea premierului interimar, Iurie Leancă, preşedintele Nicolae Timofti a semnat ieri decretele privind revocarea lui Mihai Moldovanu din funcția de viceprim-ministru și a lui Anatol Șalaru din funcția de ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

Tot ieri, în cadrul şedinţei Guvernului, a fost demis directorul Agenţiei de Stat „Moldsilva”, Ion Cebanu. Ambii miniştri şi directorul Agenţiei au fost înaintaţi de PL. Premierul desemnat Iurie Leancă şi-a motivat decizia privind eliberarea lui Cebanu ca fiind una strict politică. „Este o funcție de demnitate publică. În acest context, s-a propus numirea lui Cebanu, tot în acest context se propune eliberarea lui”, a precizat Leancă. Cebanu a spus că pentru el decizia de a fi demis a fost o surpriză. „Când eşti în politică, tot timpul te aştepţi la aşa ceva. Vreau să vă spun că eu nu am ştiut de decizia de astăzi. A fost şi pentru mine o surpriză, ca şi pentru dvs. Probabil este o răzbunare”, a presupus Cebanu.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, este de părere că, pe această cale, PLDM se pregăteşte de anticipate. „Altfel nu înţeleg care este sensul să eliberezi miniştrii, din moment ce ai deja desemnat prin decret candidatul la funcţia de prim-ministru? Oricum, în 15 zile, conform legii, prim-ministrul desemnat trebuie să vină cu Programul de guvernare și lista cabinetului de miniștri”, a spus Ghimpu. Liderul liberalilor a reiterat că consideră ilegal proiectul de lege privind lărgirea atribuţiilor guvernului şi cel privind extinderea împuternicirilor premierului interimar. Acesta a presupus că, în urma ultimelor modificări ale legislaţiei, va fi demis şi şerful CNA, Viorel Chetraru. „Toate deciziile sunt votate în comun cu PCRM. Nu înţeleg în acest caz cum vor să facă alianţă cu PD?”, s-a mai întrebat Ghimpu.

Funcţia de director al Agenţiei „Moldsilva” a devenit vacantă după ce Ion Lupu a fost eliberat la 18 ianuarie curent, în legătură cu scandalul legat de tăinuirea tragediei de la vânătoarea din Pădurea Domnească, când premierul Filat a cerut să fie numit un nou director de agenţie. Reprezentantul PL, Mihai Moldovanu, a fost numit în funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova la 14 ianuarie 2011, iar Anatol Șalaru a devenit ministru al Transporturilor la 25 septembrie 2009.

S. C.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)