Gustar Music Festival – trei zile de tradiţie şi muzică // Reportaj

13892362_10207103042759428_5220839223981409524_n

Festivalul Internaţional Gustar, unul dintre cele mai atrăgătoare evenimente culturale ale anului, a avut loc în perioada 5-7 august, în apropierea satului Furceni, Parcul Național Orhei. Ca și în anii trecuţi, ediția acestei veri a repus pe acroter frumusețea obiceiului românesc, specificul folcloristic și unicitatea cadrului natural care a găzduit evenimentul.

Mirosul de porumb fiert și iarbă arsă de soarele canicular m-au întâmpinat în prima zi chiar de la intrarea pe teritoriul rezervat. Lumea mişuna sub puținele umbrele salvatoare, sorbind din băuturi răcoritoare, într-un suspans explicabil: urma să se dea start oficial festivalului cu un Welcome Party. Seara, s-au deschis porțile în zona camping-ului.
„Ne-am instalat cortul cât mai aproape de râu. Păcat că nu pare destul de curat să ne putem scălda. Mai târziu vom coace carne la foc împreună cu băieții. Sperăm să nu ne istovească țânțarii”, a spus Mihai Iov, student.

Miros de porumb fiert și iarbă arsă de soare

Ziua a doua, 6 august, a fost întâmpinată de la răsărit cu sunete din piesele trupei „Zdob și Zdub”, interpretate la chitări de o companie de tineri din campus. „Dacă mai era și o trompetă, le puteam face concurență zdubilor. I-am așteptat și anul acesta”, a afirmat Dorin, vocalistul trupei improvizate.

Mai târziu, piața străjuită de două scene a început a „învia”. Zonele pentru copii – Relax, Art și Book, au căpătat mai multă popularitate. Peste zi, muzica instrumentală a încins atmosfera și a ridicat din umbre lumea, la dans. Ca și anul trecut, a evoluat Vali Boghean Band, cu o frumoasă sesiune de folk-rock. Spre seară, Parcul Național Orhei a răsunat de vibe-urile muzicii techno. „Nu mi se pare potrivit acest gen de muzică pentru un asemenea eveniment. Fură din autenticitate”, ne-a spus Paola Cociu, absolventă a Liceului „Gh. Asachi” din Chişinău.

13920830_1033293380052439_8950512656270317791_n

„Păcat că s-a dat preferință muzicii moderne”

Dacă în alți ani vizitatorii s-au putut bucura de instrumentiști și muzicieni din țări mai îndepărtate, ca cei din Bolivia, Bulgaria, Polonia, Serbia, Spania etc., ediția curentă a fost marcată de ieșirea în scenă a invitaților de peste Prut, Nicoleta Nucă & Live Band și Loredana Groza.

„Comparativ cu anii precedenți, organizarea acestei ediții a lăsat de dorit. În primul rând, din cauza locației, și nu în ultimul, din cauza invitaților. Probabil că nu s-au alocat suficiente resurse pentru a invita și artiști de talie mondială ca, bunăoară, Goran Bregovic. Păcat că s-a dat preferință muzicii moderne în cadrul unui festival etno-folcloric. Prețurile la produse sunt exagerate, ca de fiecare dată, dar oricum, festivalul rămâne o ocazie perfectă de a petrece un week-end frumos în sânul naturii”, a declarat Octav Tarlapan, jurnalist.

Începând cu 2008 și până anul trecut, evenimentul se organiza la Butuceni, Orheiul Vechi. În 2016, Gustar Music Festival și-a schimbat amplasarea în apropierea satului Furceni – în lunca râului Răut, peisaj similar celui original: apă curgătoare, pajiște și un perete abrupt de stânci.

Obiectivul principal a fost atins?

„Am fost nevoiti să oprim lumea din escaladarea stâncilor atât pe timp de zi, cât și seara. Este periculos urcușul, nemaivorbind de coborâșul acestora, din fericire, nu am înregistrat niciun accident”, a spus Ana, unul dintre cei 60 de asistenţi voluntari selectați.

Obiectivul principal al festivalului constă, potrivit organizatorilor, în promovarea imaginii RM ca o ţară cu un patrimoniu cultural şi tradiţional foarte extins şi ca o destinaţie turistică excelentă.

Gustar Music Festival 2016 s-a încheiat pe o notă de nostalgie prematură în sufletele tinerilor și de dezamăgire în ochii serviciului de curățare. În pofida faptului că au existat tomberoane și coşuri de gunoi pe întreg teritoriul, oricum s-a reușit „semănarea” pungilor, ambalajelor și sticlelor atât în zona târgului, cât și în campus. Cu toate acestea, evenimentul a avut loc fără incidente, reușind a șasea oară să devină pentru trei zile un centru cultural și de divertisment al R. Moldova.

Dana Coșeru, stagiară

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)