Gumeniţă se află în arest la domiciliu

Curtea de Apel (CA) Chişinău a admis ieri recursul avocatului Ion Vâzdoagă, care a cerut ca fostului vicecomisar al capitalei, Iacob Gumeniţă, să-i fie modificată măsura de detenţie din arest preventiv în arest la domiciliu. Acesta a invocat că starea de sănătate a clientului său este precară, Gumeniţă fiind nevoit să cheme ambulanţa în fiecare zi. Zilele trecute, Vâzdoagă le-a declarat jurnaliştilor că Iacob Gumeniţă suferă de şapte boli, dintre care trei sunt grave.

La două ore după ce CA a pronunţat hotărârea, fostul şef al Poliţiei municipale a fost eliberat din izolatorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei. Gumeniţă a refuzat să vorbească cu presa, a urcat într-un autoturism cu numere de Transnistria şi a plecat.

Avocatul lui Gumeniţă afirmă că este o decizie umană, care îi va permite să stea la domiciliu şi să urmeze tratamentul care îi corespunde. „Însă, dacă vor fi întreprinşi paşi de prelungire a mandatului de arest la domiciliu, îi vom contesta, căci clientul meu are nevoie de tratament staţionar”, susţine Vâzdoagă.

Pe de altă parte, procurorul Ion Buliga spune că, pe durata cercetării penale a fostului vicecomisar, Gumeniţă trebuie să fie izolat de societate, pentru a nu putea influenţa martorii. „Consider că judecătorul trebuia să ia în consideraţie faptul că acesta a ocupat o funcţie înaltă în cadrul poliţiei şi ar putea să îi influenţeze pe ceilalţi colaboratori, care nu sunt implicaţi”, a declarat procurorul Ion Buliga.

Amintim că, miercuri, avocatul lui Iacob Gumeniţă, Ion Vâzdoagă, a declarat că starea sănătăţii fostului şef al poliţiei municipale nu-i permite să se afle în detenţie în condiţii de izolator. Potrivit avocatului Vâzdoagă, Iacob Gumeniţă este victima unei răfuieli politice din partea actualei guvernări. Acesta afirmă că Iacob Gumeniţă nu a lovit cu piciorul în protestatari în noapte de 7 spre 8 aprilie. „Clientul meu neagă că el ar figura în acele imagini care au fost prezentate de către primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, şi preşedintele interimar, Mihai Ghimpu”, spune avocatul.

La 15 aprilie curent, Judecătoria Centru a emis mandat de arest preventiv pe numele lui Iacob Gumeniţă, acesta fiind învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

Ex-ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc şi fostul şef al Comisariatului General de Poliţie, Vladimir Botnari, au pledat nevinovaţi la prima înfăţişare în faţa judecătorului. Aceştia au declarat că fosta conducere a acţionat corect în aprilie 2009 şi din acest motiv au fost evitate victimele omeneşti.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)