Gruparea Şalun, condamnată la ani grei de puşcărie

FLAGRANT // Organele de drept au anihilat o grupare criminală ce activa pe teritoriul R. Moldova, Ucrainei şi României

Curtea Supremă de Justiţie a condamnat gruparea criminală, condusă de Alexandru Covali, alias „Şalun”, la ani grei de puşcărie, scrie procuratura.md.

Alexandru Covali şi membrii grupării sale au fost condamnaţi pentru trafic de copii, proxenetism, păstrare ilegală de arme şi muniţii, deţinerea şi folosirea documentelor oficiale false de importanţă deosebită.

Şalun a fost condamnat la 19 ani de puşcărie cu confiscarea imobilului; Tatiana Miron – la 18 ani de închisoare pentru trafic de copii, proxenetism şi trafic de fiinţe umane; Irina Kaloşina – la cinci ani, Victor Ţurcanu – la patru ani şi Veaceslav Palade – la patru ani. Soţia liderului grupării criminale, Mariana Covali, a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru complicitate.

Instanţa a pronunţat sentinţa după ce procurorii au reuşit să demonstreze că, în decursul anilor 2001–2006, Alexandru Covali a creat o organizaţie criminală ce acţiona pe teritoriul Republicii Moldova, României, Ucrainei, dirijând o amplă reţea de trafic de fiinţe umane, trafic de copii, proxenetism.

Potrivit procurorilor, recrutarea victimelor se efectua pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu preponderenţă în regiunile din stânga Nistrului. Ulterior, victimele erau transportate în municipiul Chişinău, fiind adăpostite în case şi apartamente special pregătite. În total, au fost identificate şi reţinute 24 de tinere dintre care 11 minore, care practicau servicii sexuale; două dintre acestea deţin cetăţenia Ucrainei.

Concomitent, în aceeaşi perioadă, Alexandru Covali conducea un grup criminal cu acelaşi gen de activitate şi în România.
Decizia Curţii Supreme de Justiţie este definitivă şi irevocabilă. Procuratura Generală mai informează că, anterior, prin sentinţa Judecătoriei sectorului centru al capitalei, au fost condamnaţi alţi doi membri ai grupării criminale: Alexandru Covali, fiul lui Alexandru şi Marina Covali, şi Veaceslav Barbaroş.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)