Grupare specializată în comercializarea marijuanei anihilată

O plantaţie de 0,5 ha de cânepă descoperită în sudul RM

O plantaţie de 0,5 ha de cânepă descoperită în sudul RM

Cultivatorii de moarte // Poliţia a anihilat încă o grupare criminală specializată în creşterea şi comercializarea marijuanei

Aproape în fiecare săptămână oamenii legii fac descinderi la persoanele care şi-au transformat domiciliile în sere pentru cultivarea cânepei. Modelul de dezvoltare economică „cererea generează oferta” se pare că este valabilă şi în businessul secerător de vieţi. Anual, la Dispensarul Republican de Narcologie sunt trecuţi în evidenţă peste 600 de pacienţi, persoane care vor să se lase de droguri. Lacunele în legislaţia penală şi acordarea creditelor „doar cu buletinul” se pare că au creat un mediu perfect pentru înflorirea comerţului cu marijuana.

La domiciliul capului grupării specializate în creşterea şi comercializarea de marijuana, din oraşul Ungheni,  au fost ridicate arme păstrate ilegal: un pistol de model Bruni Mod-92,  un pistol de model Baikal-IJ 53, o armă de vânătoare din anul 1959 și 16 tuburi de la cartușe folosite

La domiciliul capului grupării specializate în creşterea şi comercializarea de marijuana, din oraşul Ungheni, au fost ridicate arme păstrate ilegal: un pistol de model Bruni Mod-92, un pistol de model Baikal-IJ 53, o armă de vânătoare din anul 1959 și 16 tuburi de la cartușe folosite

„Nu ştiu despre ce vorbiţi. Am fost în concediu. Nu cunosc despre ce casă este vorba”, ne-a comunicat Oleg Panuş, primarul de Bucovăţ, orăşel din raionul Străşeni. Am contactat oficialul pentru a afla a cui este casa în care oamenii legii au depistat un adevărat cuib criminal. Amintim că, pe 13 noiembrie curent, aproximativ la ora 17, angajaţi ai Inspectoratului General de Poliţie au descins la o casă părăsită din Bucovăţ. Aici poliţiştii i-au reţinut în flagrant pe membrii unei grupări criminale în momentul în care împachetau substanţele narcotice. Cantitatea de marijuana găsită la faţa locului i-a uimit până şi pe oamenii legii. În total, au fost adunate peste 50 de kg de masă vegetală care, dacă ar fi ajuns pe piaţa neagră, ar fi umplut buzunarele comercianţilor de droguri cu cel puţin un milion de lei.

Butoaiele din plastic în care oamenii legii au găsit pachete cu marijuana

Butoaiele din plastic în care oamenii legii au găsit pachete cu marijuana

Fiecare membru al grupării îşi avea rolul său în schema infracţională. Astfel, cei şase bărbaţi prinşi în flagrant în casa părăsită din orăşelul Bucovăţ aveau misiunea de a „curăţa” planta din frunzele căreia urmau să facă marijuana. „Eu o curăţeam. Ce? Iarba! Ce fel de iarbă? Nu ştiu. Probabil, se fumează”, o făcea pe niznaiul unul din membrii grupării. Indivizii reţinuţi au vârsta cuprinsă între 25 și 50 de ani și sunt originari din Ungheni, Strășeni, Ialoveni și Chișinău, doi dintre ei fiind anterior judecați pentru furturi și infracțiuni legate de droguri. „Plantatorii” au găsit şi o metodă inedită de a ascunde „marfa”. Astfel din ascunzişuri special amenajate au fost dezgropate două butoaie din plastic pline cu vârf cu pliculeţe, a câte 500 grame fiecare, cu substanţă vegetală de culoare verde. Mai mult, dealerii s-au dotat cu două pahare cu care măsurau marijuana, un aparat electric de împachetat vacuum și un cântar electronic.

Epidemie

foto3Următoarea destinaţie pentru oamenii legii a fost oraşul Ungheni, acasă la capul grupării. Pe lângă tot echipamentul necesar pentru plantarea şi cultivarea cânepei, cum ar fi lămpi şi cămine electrice, poliţiştii au găsit un adevărat arsenal de arme deţinute ilegal. În spatele casei unde locuia aşa-numitul „şef”, poliția a depistat o seră cu lungimea de 5 m, doldora cu plante de cânepă. Potrivit legislației, persoanele culpabile de circulaţia ilegală a substanţelor narcotice riscă până la 15 ani de puşcărie. Pe de altă parte, medicii de la Dispensarul Republican de Narcologie susţin că, începând cu anul 1986, răspândirea narcomaniei în Republica Moldova a căpătat un caracter epidemic. Anual, la centru se adresează peste 600 de persoane care nu mai pot lupta de unii singuri cu consumul de droguri. Nu este de mirare că acest viciu ia amploare pe zi ce trece, iar listele negre de consumatori de droguri se completează în progresie geometrică.

Portiţe legale pentru cultivatorii de marijuana

Este simplu cum ai spune „Bună ziua” să cumperi cel puţin seminţe de cânepă, accesând site-urile care îţi pun la dispoziţie o asemenea ofertă. „Seminţele sunt de calitate! Totul este legal”, scrie pe un astfel de site.

Cânepă crescută în ghiveci

Cânepă crescută în ghiveci

Contactat de JURNAL, viceministrul Afacerilor Interne Veaceslav Ceban ne-a confirmat: „Comercializarea seminţelor de canabis nu intră sub incidenţa legii penale”. Prin urmare, legile în vigoare lasă anumite portiţe comercianţilor care îşi prezintă ofertele legale pe net. „O sămânţă de canabis costă 5-10 dolari SUA. Trimit cu Serviciul Poştal prin R. Moldova, România şi alte ţări. Tel (+373)793****2”, notează administratorul unui site specializat pe comercializarea seminţelor de canabis. Paradox, legea te condamnă pentru comercializarea marijuanei, dar nu te împiedică să cumperi seminţe şi să-ţi faci propria plantaţie acasă.

Droguri pe credit

Consecinţele acestor lacune în legislaţie le-a resimţit pe propria piele o bătrânică din Chişinău pe care am întâlnit-o în sediul unei companii de acordare a creditelor. Nu a venit să ceară un împrumut. „Fiul meu este narcoman. A vândut totul din casă ca să-şi cumpere „iarbă”. Acum am primit nişte scrisori că a luat credite”, spune pensionara disperată. Bătrâna a venit cu o solicitare la administratoarea companiei: „Vreau să o rog să-l pună în lista neagră. Să nu mai poată împrumuta bani şi din alte părţi”.

Nu mai ştim ce i-a răspuns şefa companiei, cert este că bătrâna mamă a ieşit din cabinetul acesteia cu ochii în lacrimi.

Într-o casă din orăşelul Bucovăţ, r. Străşeni, oamenii legii au descoperit o cantitate impunătoare de marijuana, aproximativ 50 de kg

Într-o casă din orăşelul Bucovăţ, r. Străşeni, oamenii legii au descoperit o cantitate impunătoare de marijuana, aproximativ 50 de kg

„Nu putem să facem nimic. Organizaţiile de microfinanţare se deosebesc de bănci prin faptul că acordă credite doar cu buletinul şi nu solicită alte documente adiţionale. Nu refuzăm acordarea unui credit doar din motiv că cineva ne-a rugat să nu o facem. Indiferent de circumstanţe, debitorul va fi obligat să restituie banii şi penalităţile corespunzătoare pentru fiecare zi de întârziere. Da, dobânzile şi penalităţile sunt cu mult mai mari decât la bănci, dar şi condiţiile de acordare a creditelor sunt mult mai simple. Au mai fost mame care ne-au rugat să nu dăm credite copiilor lor, pentru că sunt pasionaţi de cazinouri, pariuri, sunt narcomani etc. Le explicăm că debitorii sunt persoane adulte şi responsabile de acţiunile lor”, ne-a spus administratoarea companiei fără pic de compasiune faţă de vizitatoarea disperată.

Potrivit directorului Dispensarului Republican de Narcologie, Mihai Oprea, lupta cu narcomania trebuie în primul rând să fie axată pe profilaxie. Acţiunile de profilaxie se limitează însă doar la informarea tinerilor despre pericolul consumului de droguri, alţi factori care ar duce la anihilarea acestui fenomen se pare că sunt trecuţi cu vederea.

The following two tabs change content below.