Grija lui Putin provoacă îngrijorări

sursa foto europalibera.orgLiderul de la Kremlin, „îngrijorat” de soarta cetăţenilor ruşi din stânga Nistrului
Cetățenii din regiunea transnistreană trebuie să-și decidă singuri soarta. Declarația a fost făcută de către preşedintele FR Vladimir Putin în cadrul unui duplex Crimeea – Moscova.

Liderul de la Kremlin a fost întrebat ce crede despre solicitarea așa-numitului soviet suprem de la Tiraspol de a recunoaște independența regiunii transnistrene cu alipirea ei ulterioară la Rusia. „Conflictul transnistrean este una dintre problemele mari rămase după destrămarea Uniunii Sovietice. O parte din populaţia din această regiune este prorusă, are propriile viziuni asupra viitorului. Trebuie să fim democratici și să permitem acestor oameni să-și decidă singuri soarta. Trebuie să scoatem urgent blocada Moldovei și a Ucrainei aplicată acestei regiuni”, a spus Putin.

Solicitat de JURNAL, liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ este de părere că Putin merge pe nişte clişee vechi. „În cadrul unui stat suveran, integru şi indivizibil, decizia privind eventualele orientări geopolitice şi strategice ale statului trebuie să fie luată de toţi cetăţenii şi implementată de autorităţile legitime ale statului respectiv. Acest lucru se referă şi la raioanele de est ale Republica Moldova. Nu sunt salutare încercările de a stimula prin anumite declaraţii tendinţele separatiste”, a spus Streleţ.

Acesta a mai precizat că declaraţiile liderului rus provoacă îngrijorări cu atât mai mult cu cât în contextul ultimelor evenimente din Ucraina. „Ne îngrijorează inclusiv informaţiile care vin dinspre Odesa, regiunea în cauză fiind o zonă decisivă în asigurarea securităţii RM. De fapt, ne îngrijorează situaţia din toată Ucraina, dar eventualele evoluţii din regiunile apropiate ne îngrijorează cel mai mult. Urmărim cu atenţie aceste evenimente în speranţa că autorităţile legitime ale Ucrainei vor reuşi să menţină situaţia sub control”, a mai spus Streleţ.
Putin se repetă

Preşedintele de onoare al PD Dumitru Diacov a declarat că această atitudine a Federaţiei Ruse, grija faţă de cetăţenii ruşi care locuiesc în spaţiul ex-sovietic este bine cunoscută. „Dar în Transnistria sunt nu doar ruşi, ci şi ucraineni şi alte minorităţi naţionale. E un teritoriu, parte a Republicii Moldova, şi Federaţia Rusă, inclusiv domnul Putin, a declarat de nenumărate ori că respectă integritatea şi suveranitatea RM. Soarta noastră e în mâinile noastre. Dacă are în vedere că cetăţenii din Transnistria, împreună cu ceilalţi cetăţeni ai RM, trebuie să-şi decidă soarta, e ok, dar dacă se are în vedere altceva, atunci să spună mai clar ce are în vedere”, a spus Diacov. La rândul său, deputatul PD a declarat că trezeşte îngrijorare ceea ce se întâmplă astăzi în statul vecin, Ucraina. „Sigur că ne îngrijorează ce se întâmplă acolo. O regiune a Odesei instabilă ca şi o Ucraină instabilă nu este în favoarea securităţii RM”, a spus Diacov.

FASCISM

Vladimir Putin a numit cetățenii din vestul Ucrainei ca fiind de „categorie inferioară”. Deoarece, a explicat el, aceștia nu au avut niciodată drepturi depline. „Parțial s-au aflat în Cehoslovacia, parțial în Polonia, parțial în Ungaria. Cineva crede astăzi că aceste teritorii ale UE împărtășesc valori europene. E altceva în sud-est, care este strâns legat de Rusia, acolo oamenii au o altă mentalitate”

Oazu Nantoi: „Au nevoie de Transnistria ca să controleze întreaga RM”

Expertul în problematica transnistreană, Oazu Nantoi, a declarat pentru JURNAL că ceea ce numim conflict transnistrean este de facto un conflict între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. „În stânga Nistrului, noi avem o parte a teritoriului Republicii Moldova aflat sub ocupaţia militară a Federaţiei Ruse. Cine nu crede să ia de mână nişte deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova şi să meargă pe malul stâng să vadă cum vor fi trataţi aceştia şi care sunt realităţile din stânga Nistrului. Federaţia Rusă întreţine acest regim, donaţiile anuale ating cifra de un miliard de dolari pentru o populaţie de circa 350 de mii de oameni. Federaţia Rusă îşi menţine ilegal trupele pe teritoriul Republicii Moldova şi, pe această cale, controlează pe deplin acest petic de pământ, profitând de faptul că societatea noastră este indiferentă faţă de această situaţie şi că clasa politică din Republica Moldova mimează timp de 20 de ani încercările de a soluţiona această problemă”, a spus Nantoi.

În ce priveşte declaraţiile lui Putin, Nantoi consideră că, de facto, acestea nu au nicio valoare, deoarece Federaţia Rusă nu are nevoie de Transnistria ca atare. Transnistria este o unealtă prin care Rusia doreşte să controleze toată Republica Moldova. „Din această cauză, Federaţia Rusă nu recunoaşte Transnistria, dorind să impună scenariul de federalizare a Republicii Moldova şi de transformare a acestui stat într-un satelit docil aflat sub controlul total al Federaţiei Ruse.

Prin urmare, nu e cazul să atribuim prea multă atenţie declaraţiilor acestuia. Putin se află acum în febra post Crimeea, dar nu se ştie unde va ajunge. Trebuie să luăm în serios însă faptul că Parlamentul nostru, cei 101 deputaţi nu sunt în stare să se consolideze pentru a identifica soluţii pentru conflictul transnistrean. Eu sunt ferm convins că aceste soluţii există”, a mai spus Nantoi.

Putin despre ucraineni: „Cetăţeni de categorie inferioară”

În cadrul aceleiaşi conferinţe, liderul rus Vladimir Putin a numit cetățenii din vestul Ucrainei ca fiind de „categorie inferioară”. Deoarece, a explicat el, aceștia nu au avut niciodată drepturi depline. „Parțial s-au aflat în Cehoslovacia, parțial în Polonia, parțial în Ungaria. Cineva crede astăzi că aceste teritorii ale UE împărtășesc valori europene. E altceva în sud-est, care este strâns legat de Rusia, acolo oamenii au o altă mentalitate”, consideră Putin.

Liderul de la Kremlin a mai spus că nu îi este frică de sancțiunile pe care SUA și UE le impun Rusiei pe fundalul acțiunilor care au loc în Ucraina.