Grigori Karasin: Intenția R. Moldova nu este altceva decât o provocare

Moscova califică drept „provocare” declarația președintelui Parlamentului Andrian Candu privind posibilitatea de a cere despăgubiri Rusiei pentru staționarea ilegală a armatei sale în Republica Moldova. Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe al Federției Ruse, Grigori Karasin (foto), a declarat că autoritățile de la Chișinău și Tiraspol ar trebui să continue acțiunile pozitive precum deciziile protocolare semnate la sfârșitul anului trecut, transmite RIA Novosti.

Referindu-se la declarațiile lui Andrian Candu despre armata rusă care staționează în stânga Nistrului, Karasin vorbește de „pacificatorii ruși” din zona de securitate, care nu au nimic în comun cu militarii din așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse și munițiile ruse aflate ilegal în stânga Nistrului.

El a adăugat că astfel de chestiuni „se rezolvă nu de la tribune cu declarații tari, dar prin lucru bine gândit pentru a obține rezultate  în reglementarea transnistreană acceptate de ambele părți”.

Andrian Candu a declarat într-un interviu pentru publicația letonă „Latvijas Avize” că trupele militare ruse aflate ilegal în stânga Nistrului sunt forțe de ocupație și că Rusia a încălcat legislația internațională. El a arătat că autoritățile se gândesc să angajeze o companie internațională de avocatură pentru a calcula pierderile provocate de prezența rusă în Transnistria timp de 25 de ani și care ar putea să se ridice la miliarde de dolari.

Amintim că aproximativ 1500-2000 de militari ruși se află în prezent în stânga Nistrului, care, potrivit Moscovei, păzesc depozitele de muniții ale fostei Armate 14 din regiune.

Rusia s-a angajat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999 să-și retragă trupele și muniția de pe teritoriul Republicii Moldova, însă nu și-a îndeplinit angajamentul în pofida numeroaselor apeluri ale autorităților de la Chișinău și ale comunității internaționale.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)