Grigore Vieru, mereu aproape

ANIVERSARE // Grigore Vieru are parte de o glorie postumă absolut uimitoare

Uniunea Scriitorilor din R. Moldova în colaborare cu Primăria Municipiului Chişinău va organiza o serie de acţiuni consacrate aniversării a 76-a a poetului Grigore Vieru. Astfel, în dimineaţa de 14 februarie, la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române va avea loc o depunere de flori şi va fi susţinut un recital în memoria marelui poet.

Maestrul fotograf Nicolae Răileanu a pregătit pentru ziua de naştere a celui mai citit dintre poeţii basarabeni o expoziţie de fotografii cu genericul „Grigore Vieru, mereu aproape”, care va fi inaugurată la ora 14.00 în Sala cu Cămin a Uniunii Scriitorilor din R. Moldova.

Aici va fi lansat CD-ul „Scrisoare din Basarabia” cu poeme de Grigore Vieru, în lectura actorului Nicolae Jelescu.

O dorinţă a Poetului, împlinită de actorul Nicolae Jelescu

„Am avut şansa de a merge într-un turneu prin România împreună cu Grigore Vieru, în 2008. Atunci mi-am dat seama că Vieru este un poet naţional – toată lumea îl admira, îl asculta cu pioşenie, oamenii îl recunoşteau pe străzile oraşelor, veneau să-l îmbrăţişeze, îi dădeau flori, vroiau să stea de vorbă cu el, chiar şi maşinile se opreau când trecea el. În acel turneu, Grigore Vieru mi-a mărturisit că şi-ar dori un CD cu poemele sale, recitate de mine. Am hotărât să-i împlinesc această doleanţă. Dar, din păcate, am terminat CD-ul abia în 2010, după moartea sa.

Regret foarte mult că poetul nu l-a ascultat.

Totuşi CD-ul a ajuns să fie audiat de publicul larg, este difuzat la Radio România Cultural. În octombrie 2010, l-am lansat la Iaşi, în cadrul Festivalului «Grigore Vieru».

Acum va fi lansat şi la Uniunea Scriitorilor din R. Moldova, de ziua celui care a scris tulburătoarea „Scrisoare din Basarabia”, a relatat pentru JURNAL de Chişinău Nicolae Jelescu.

De notat că Nicolae Jelescu a realizat acest CD din mijloace financiare proprii, la Casa Românească de Discuri din Chişinău.

La Casa Scriitorilor va avea loc luni şi simpozionul literar „Grigore Vieru – Taina care mă apără”, la care au fost invitaţi cunoscuţii scriitori din România Cassian Maria Spiridon, Nichita Danilov şi Lucian Vasiliu. Dintre cărţile şi revistele literare care vor fi lansate în cadrul simpozionului, menţionăm un volum apărut la începutul lui 2011, „Cele mai frumoase poezii de Grigore Vieru”, în limbile română şi germană. Traducerile poemelor vierene îi aparţin reputatului germanist Ion Mărgineanu.

Arcadie Suceveanu: „Posteritatea lui Grigore Vieru este un fenomen”

Potrivit lui Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, Grigore Vieru are parte de o glorie postumă absolut uimitoare. Posteritatea lui este un fenomen, acum Grigore Vieru este, poate, mai citit decât în timpul vieţii, creaţia lui e studiată de la grădiniţe până la universităţi. „Opera lui este neobişnuit de vie, ea rămâne în circuitul de valori din Basarabia şi România. Noi îi cinstim în continuare memoria”, a accentuat Arcadie Suceveanu, mărturisindu-ne că anume de la Grigore Vieru a primit cea mai caldă apreciere în anii afirmării sale, când, aflându-se împreună într-o deplasare la Cernăuţi, în secolul trecut, marele poet l-a felicitat pe tânărul său coleg pentru poemul „Secunda care sunt eu”.

Arcadie Suceveanu ne-a mai comunicat că pe 14 februarie, Uniunea Scriitorilor va acorda Premiul „Grigore Vieru”, în valoare de 500 de lei, câştigătorului сoncursului pentru cea mai frumoasă poezie de dragoste.

Irina Nechit