Greu cu Ungaria, urmează Bosnia şi Herţegovina

Prestaţia lui Radu Albot în partidele cu naţionala Ungariei ne dă emoţii pentru partida din aprilie curent cu Bosnia şi Herţegovina

Naţionala de Cupa Davis a Republicii Moldova s-a impus cu emoţii în faţa Ungariei, scor 3-2. În etapa viitoare, RM va întâlni Bosnia şi Herţegovina. Omul decisiv pentru naţionala de tenis a fost tânărul de 19 ani Maxim Dubarenco. O evoluţie nu tocmai bună a avut numărul unu în lotul nostru, Radu Albot, acest lucru ne dă emoţii pentru partida din aprilie curent cu Bosnia şi Herţegovina.

După prima zi de concurs, scorul era de 2-0 pentru Moldova. Se părea că pronosticul făcut de Albot înaintea competiţiei, 3-0 după două zile,  prinde contur. Dubarenco a adus primul punct după ce s-a impus relativ lejer în faţa liderului ungurilor Marton Fucsovics. Maxim a pierdut primul set, dar şi-a revenit repede şi s-a impus în următoarele trei 3-6, 6-4, 6-3, 6-3. La câteva minute a ieşit pe cort Radu Albot, care s-a impus în trei seturi în faţa ucraineanului naturalizat Victor Filipenko, scor 6-1, 6-3, 6-3. După prima zi de concurs, scorul era de 2-0 în favoarea R. Moldova, nimeni nu se mai putea îndoi că vom obţine o victorie categorică.

„Scurtcircuitul” care ne putea costa

Nu a fost să fie, pentru că în meciul de dublu perechea Radu Albot/Andrei Ciumac a pierdut în trei seturi 3-6, 2-6, 2-6 în faţa echipei formate din Levente Godry/Marton Fucsovics. Partida de dublu a durat o oră şi 50 de minute, lucru ce a trezit suspiciuni celor prezenţi în Sala Polivalentă. Radu Albot a fost mai mult o umbră pe teren, nu a alergat după nicio minge trimisă de maghiari. Liderul lotului Moldovei a avut mai mult grijă să-şi aranjeze chipiul, să jongleze cu racheta şi să dea cu piciorul în mingi.

Duminică, lumea prezentă în sală aştepta ca acelaşi Radu Albot să aducă victoria în faţa lui Marton Fucsovics, însă probabil numărul 225 în clasamentul ATP a fost depăşit de importanţa partidei. Acesta a câştigat primul set cu 6-2, dar le-a pierdut surprinzător pe celelalte trei cu 4-6, 1-6, 1-6. Spectatorii au început să şuşotească, chipurile, nu ar fi ceva curat la mijloc.

Dubarenco, eroul Moldovei

Totuşi, în ultima partidă a zilei, Maxim Dubarenco a reuşit să se impună cu sânge rece în faţa lui Viktor Filipenko, scor 4-6, 6-3, 6-4, 7-6, ducând naţionala Moldovei în turul doi al grupei a doua valorică, zona Euro-Africană. „Nu sunt un erou. Eu mi-am făcut treaba. Joc cu plăcere pentru naţionala Moldovei”, a fost mesajul lui Maxim.

Conducem Bosnia la general

În runda următoare, Moldova va întâlni Bosnia şi Herţegovina, echipă ce a trecut cu scorul de 4-1 de Luxemburg. Moldova ar putea găzdui partida cu Bosnia la Chişinău, o decizie în acest sens va fi luată în timpul apropiat. R. Moldova a mai întâlnit Bosnia şi Herţegovina. Scorul este de 3-2 în favoarea Moldovei. Trei partide s-au disputat pe teren neutru, una în Bosnia şi alta în Moldova. În 2004, Moldova a fost învinsă la Chişinău cu 3-1, după care, în 2006, ne-am impus Banja Luka, Bosnia.

Ultimele două partide au însemnat victoriile noastre, 2-1 şi 3-0, în Egipt, respectiv Armenia. Prima întâlnire directă Moldova – Bosnia s-a consemnat în 2003, în Letonia, când Moldova s-a impus cu 3-0. (V.H.)

Legenda: Maxim Dubarenco, Andreo Gorban, Andrei Ciumac şi Radu Albot.