Greșeala fatală a lui Putin

Putin a făcut o mare greșeală strategică, politică, geopolitică, economică și chiar militară invadând Ucraina. Intervenția rusă în Crimeea nu îi va aduce lui Putin vreun avantaj din mai multe considerente.

Frații rămân frați

Rușii și ucrainenii sunt popoare slave, în majoritatea lor de aceeași confesiune ortodoxă, care au și o istorie comună. Acest lucru îi face să se simtă mai apropiați chiar decât alți slavi, cum ar fi sârbii, care nu au făcut parte din Imperiul Rus, sau polonezii, care sunt catolici.

Kievul mai este perceput de majoritatea rușilor ca leagăn al civilizației rusești. Deși s-ar părea că acest lucru ar fi un bun pretext pentru rușii șovinizați de propaganda putinistă pentru a cere anexarea Ucrainei, nu se știe cum vor reacționa ei atunci când va începe să curgă sânge slav ortodox. Ucrainenii pentru ruși nu sunt totuși ceea ce sunt cosovarii pentru sârbi. În conștiința opiniei publice, fie rusă, fie ucraineană, agresorul va fi perceput responsabil de sângele frățesc care va curge.

Frate, frate, dar brânza-i cu bani

Crimeea este o regiune turistică. Cu mașinile blindate pe străzi, nici un turist nu va vrea să-și facă concediul în Crimeea. Cea mai mare parte a populației locale are însă ca singură sursă de venituri, directe sau indirecte, turismul. În aceste condiții, este o simplă chestiune de timp ca acești oameni – ruși, ucraineni sau tătari – să ia atitudine față de Putin și ocupația rusească. Nici un fel de ajutor financiar rusesc nu va putea compensa aceste surse de venit ale oamenilor.

Putere mondială sau satelit al Chinei?

Nici o țară nu poate să susțină o intervenție militară a unei alte țări pe teritoriul unei țări terțe sub pretextul apărării unei minorități care în realitate nu are nici o problemă, decât o problemă de integrare. Cu atât mai puțin în cazul unei minorități avantajate, cum este cea rusă. Singura suferință pe care o are această minoritate este că nu poate să continue să se comporte ca o majoritate, adică să-și impună limba și cultura celorlalți cetățeni ai Ucrainei. În aceste condiții, țările care s-ar putea simți cele mai amenințate de intervenția militară rusă în Crimeea nu sunt SUA sau Marea Britanie, ci țările aliate ale lui Putin – Bielorusia și Kazahstan. Aceste țări, care au o puternică minoritate rusă pe teritoriul lor, pot fi oricând victimele unei intervenții similare cu același pretext. Nu întâmplător acestea nu au făcut nici o declarație de susținere a intervenției militare în Crimeea. Putin riscă astfel să fie foarte repede izolat. Rusia nu va deveni în astfel de condiții o putere mondială, după cum pretinde, ci, în cel mai bun caz, așa cum sugerează și Jean-Silvestre Mongrenier, o țară satelit a Chinei.

Colaps economic?

Rusia, după intervenția sa militară în Ucraina, suferă pierderi economice care se cifrează în procente din PIB. Și nu e vorba doar de o tendință mondială, cum încearcă să pretindă Putin, ci o reacție a investitorilor la incertitudinile care sunt determinate de riscurile unei intervenții militare de acest gen. Pe lângă aceasta, punerea în aplicare a amenințărilor occidentale de a face presiuni economice asupra Rusiei va slăbi inevitabil economia ei foarte fragilă și dependentă de exportul de hidrocarburi.

Ucraina nu este Georgia

Trebuie observat, de asemenea, că Ucraina nu este Georgia. Pentru a înțelege aceasta este suficient să ne uităm pe hartă. Ucraina se situează în Europa, are frontiere comune cu UE, iar teritoriul Ucrainei este mai mare decât teritoriul unor țări europene mari ca Germania, Franța sau Marea Britanie. Aici un scurt război de câteva zile nu o să dea rezultate. Mai ales că integritatea Ucrainei este garantată prin memorandumul de la Budapesta de SUA și Marea Britanie (alături de Rusia!). Aceste țări nu vor dori să transmită comunității internaționale mesajul că angajamentul lor nu costă nici doi bani. În cazul unui război direct, Ucraina nu va rămâne astfel chiar singură, așa cum a fost în cazul Georgiei.

Ucraina ar putea însă să iasă din acest conflict fără mari pierderi. Dacă ucrainenii nu vor răspunde la provocările militare ale rușilor, așa cum au și făcut până acum, în câteva luni, poate chiar mai devreme, Putin ar putea fi în situația în care propaganda să nu fie suficientă pentru a opri nemulțumirea nu doar a celor pe care i-a ocupat, ci și a propriului popor. Nu poate fi în totalitate exclus ca Putin să repete în aceste condiții chiar soarta colegului său Ianukovici.

The following two tabs change content below.
Lilian Negură

Lilian Negură

Lilian Negură

Ultimele articole de Lilian Negură (vezi toate)