Grecii au votat pentru menţinerea ţării în zona Euro

Noua Democraţie se află pe primul loc în alegerile legislative din Grecia de duminică, dar fără majoritate, obţinând doar 29,66 la sută din voturi, respectiv 129 de mandate în Parlament, şi fiind urmat de stânga radicală Syriza şi Pasok, după numărarea a 99,84 la sută din voturi.

Potrivit rezultatelor anunţate de Ministerul de Interne, după numărarea a 99,84 la sută din voturi, Noua Democraţie (conservatori) a obţinut 29,66 la sută din voturi, respectiv 129 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului grec, Syriza (stânga radicală) 26,89 la sută din voturi şi 71 de mandate, iar Pasok (socialişti) 12,28 la sută, respectiv 31 de mandate.

Pe locul al patrulea se află Grecii Independenţi (dreapta naţionalistă) cu 7,51 la sută din voturi şi 20 de mandate, urmaţi de Zori de Aur (neonazişti), cu 6,92 la sută şi 18 locuri în Parlament.

Alte două partide care au depăşit pragul electoral sunt Stânga Democratică (Dimar) cu 6,25 la sută din voturi şi 17 mandate şi KKE (comunişti), cu 4,5 la sută şi, respectiv, 12 mandate.

Liderii europeni care nu îşi ascund preferinţa pentru liderul dreptei Antonis Samaras s-au văzut mai liniştiţi după victoria acestuia în faţa liderului stângii radicale Alexis Tsipras. Samaras pare în măsură să formeze, împreună cu trei partide proeuro, un Guvern de uniune naţională.

Cancelarul german Angela Merkel l-a sunat rapid pentru a-l felicita pentru “rezultatul său bun”. Ea a declarat că “pleacă de la principiul că Grecia îşi va respecta angajamentele europene”.

Miniştrii de Finanţe din zona euro şi-au exprimat speranţa că “va fi format rapid un Guvern grec care va pune în aplicare programul faţă de care Grecia şi zona euro şi-au luat angajamentul la începutul anului”, într-un comunicat al Eurogrup.

În timp ce Samaras promovează “o renegociere” a planului de austeritate impus ţării de doi ani de creditori, Tsipras voia “anularea” acestuia.

Liderii europeni membri ai G20 au discutat duminică prin telefon înainte de începerea summitului de la Los Cabos, a declarat şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy, adăugând: “Cred că ceea ce vom transmite este un mesaj de încredere în euro”.  (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)