Greaceanîi are o pensie de 5 ori mai mare ca a dirigintei sale  

Ministrul cu 128 de terenuri, 3 apartamente, 24 de conturi bancare versus bucătăreasa cu un salariu de 1140 de lei

Conform declarațiilor de avere din acest an ale demnitarilor noștri, averile acestora au crescut, pensiile întrec salariul mediu pe economie, iar unii își permit mașini de lux al căror preț depășește de zeci de ori venitul anual declarat. În timp ce demnitarii se laudă cu averile adunate în câțiva ani, consătenii acestora, oameni care au muncit zeci de ani, supraviețuiesc cu pensii și salarii de mizerie.

În timp ce RM se află de câțiva ani într-o criză economică profundă, averile celor de la guvernare sunt în creştere. Și acest lucru ne-o demonstrează declarațiile de avere ale acestora, cu toate că majoritatea mai trișează și unele bunuri nu se regăsesc în acele declarații. De la 1 aprilie 2017 pensiile s-au majorat cu 6,8 %, iar în actualul parlament unii demnitarii au parte în afară de salariu și de pensii grase. În declarația sa de avere, socialista Zinaida Greceanîi a declarat că primește lunar o pensie de 9850 lei, acumulând în 2016 aproximativ 120 mii lei doar din pensie, 132 de mii de lei din salariul de deputat, peste 13 mii de lei indemnizație parlamentară plus 6000 lei alocație. Familia Greceanîi deține în proprietate un teren pentru construcții cu suprafața de 0,108 ha, dar și un teren agricol cu suprafața de 2 4018 ha. La fel dețin o casă de locuit cu suprafața de 273 m.p. și cu o valoare cadastrală de 1 189 029 lei. La capitolul bunuri mobile, familia Greceanîi indică două automobile: un Volkswagen LT 28, fabricat în 2009, și o Honda CRV, fabricat în 2006.

Zinaida Greceanîi. Foto: Nadejda Roşcovanu

 Pensie de 2200 lei și niciun fel de alocații

Fosta dirigintă de clasă și profesoara de franceză a deputatei Zinaida Greceanîi, doamna Maria din satul Cotiujeni, raionul Briceni, se plânge de o pensie mică și de faptul că nu mai primește niciun fel de alocații și indemnizații. Doamna Maria are 76 de ani dintre care 48 de ani a muncit la școala din sat, după atâția ani de muncă s-a ales cu o pensie de 2200 lei. „După ce am atins vârsta de pensionare, am muncit încă 17 ani, acum doi ani, le-am oferit orele mele tinerilor. Acum stau acasă, cresc pui, gătesc, spăl vesela și îmi aștept băiatul și nora cu totul gata seara de la serviciu”, spune femeia. Nu este mulțumită de pensie, deoarece este bolnavă și are nevoie de medicamente permanent, iar acestea sunt scumpe, se plânge doamna Maria. „E puțin , așa să scrieți la ziar, că e foarte puțin, mai ales când un ster de lemne costă 700 de lei, o tonă de cărbune 4000 de lei. Ne-au luat toate alocațiile, indemnizațiile pe care le mai aveam. Te duci la medic, îți prescrie multe medicamente, dintre care cu polița poți să iei doar cele mai ieftine. Totul e din cumpărat – și lactatele și legumele, cartofi nu mai cumpăr în acest an, că s-au făcut, slavă Domnului. Dar am și nepoți care învață la Chișinău și bunica trebuie să le dea și lor ceva bănuți”, menționează femeia.

 Constantin Țuțu și-a luat un automobil de lux de 75 de mii de euro

Constantin Țuțu este deputat în Parlament din parte fracțiunii PD din decembrie 2014. În cei trei ani de când este parlamentar acesta a fost văzut conducând diferite mașini de lux, care însă nu au fost trecute în declarațiile de avere. În martie 2017, Țuțu și-a procurat un Mercedes de lux de 75 de mii de euro, pe care l-a trecut însă în declarația de avere pentru anul 2016. Din salariul său de deputat, democratul a câștigat anul trecut 113 401 de lei (aproximativ 5 400 de euro ). Întrebat de unde are bani pentru o astfel de mașină scumpă, Țuțu a răspuns foarte deranjat că își permite deoarece este „sportiv de performanță”.

Constantin Ţuţu. Foto: Nadejda Roşcovanu

 După 44 de ani de muncă, își duce traiul cu o pensie de 2100 de lei

Tudor Danu, 76 de ani, s-a născut în comuna Băcioi și a lucrat timp de 44 de ani în calitate de motorist şi de şofer la maşinile ce transportă substanţe inflamabile la Aeroportul Internațional Chișinău. Toată averea sa este casa pe care a construit-o și cei trei copii pe care i-a crescut. Are o pensie de 2100 lei din care achită lumină, apă, gaz, cumpără produse alimentare și pune de o parte bani pentru lemne. Bătrânul meșter iscusit la toate își ajută vecinii, iar aceștia îl răsplătesc cu bani sau cu alimente. „Dacă mă lăsam în nădejdea pensiei, demult muream de foame, nu vedeți cum cresc prețurile de la an la an? Viața e tot mai scumpă, iar pensiile noastre tot mai mici”, spune nea Tudor.

 Ministrul cu 128 de terenuri, apartamente, vile și conturi grase

Nici ştabii din Guvern nu se lasă mai prejos când vine vorba de case, vile și conturi grase. Unul dintre cei mai bogați este ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, originar din Chișinău. Acesta a fost remunerat anul trecut cu 123.229 de lei, adică a avut un salariu lunar de circa 10.260 de lei. Armașu a mai primit bani și de la Sudzucker Moldova, suma fiind de 251.126 de lei. Ministrul a mai încasat anul trecut un salariu de 36.242 de lei de la societatea SBC-Proiect SRL. Armașu a procurat anul trecut 128 de terenuri și spune că a plătit în total pentru 127 de terenuri peste 1,252 milioane de lei. Ministrul Finanțelor deține trei apartamente a căror valoare cadastrală este, în total, de peste 1,371 milioane de lei. În declarația de avere a ministrului sunt indicate și două vile, una obținută prin moștenire, cu o valoare totală de 365.950 de lei, precum și două garaje în valoare de circa 98.000 de lei. Octavian Armașu deține 24 de conturi bancare cu 615.000 de lei, peste 151.200 de euro și 33.200 de dolari, câștigând din dobânzi circa 32.670 de lei, circa 1.000 de euro, 400 de dolari.

foto: gov.md

 O bucătăreasă supraviețuiește cu 1140 de lei

Valentina Andrieș lucrează de 13 ani în calitate de bucătar la Grădinița nr. 153 din capitală. În fiecare dimineață, de luni până vineri, la ora 6.00, femeia încinge cuptorul și umple cratițele pentru a hrăni cei 400 de copii care frecventează grădinița. ,,Pregătim patru mese pe zi, ridicăm cratițe pline zilnic, doar doi oameni. Ajutorul meu se mai îmbolnăvește și e dificil să mă descurc singură. Nimeni nu vrea să vină să lucreze. Nici concediu nu am, chiar dacă merg pe o săptămână, directoarea mă cheamă înapoi, trebuie să hrănim copiii. Nici să ne îmbolnăvim nu avem voie. În 13 ani, doar o dată am fost în concediu medical, în rest – la lucru! Mă doare capul, beau o pastilă și înainte”, ne spune doamna Valentina. Salariul de 1.140 de lei este insuficient pentru ea, dar spune că are noroc de soț și părinți care cresc animale și păsări. Iar vara, în loc să meargă la mare, doamna bucătăreasă se duce la prășit. Femeia ne spune că se simte norocoasă că are doar un copil, astfel suportă cheltuieli mai mici, dar și acesta trebuie îmbrăcat, încălțat şi învățat.