Grâul înverzeşte!

Sute de tone de grâu provenite din ajutoare umanitare au fost repartizate după criterii politice în două raioane din republică

După ce ani la rând ajutoarele umanitare acordate Republicii Moldova se înroşeau fără pic de ruşine, astăzi acestea au început să se înverzească. În cel puţin două raioane au fost semnalate cazuri când sute de tone de grâu acordare ţării noastre de către Ucraina şi România drept ajutor umanitar în contextul secetei din acest an au fost repartizate membrilor şi activiştilor Partidului Liberal Democrat (PLDM). Beneficiarii nu ar fi dintre cei mai nevoiaşi.

Cristina VRABIE

Mihail Suvac, şeful Direcţiei politici de producere şi reglementări de calitate a produselor vegetale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), a declarat pentru JURNAL că Republica Moldova a primit 200 de tone de grâu drept ajutor umanitar din Ucraina şi alte 112 tone din România. Grâul din Ucraina a fost repartizat raioanelor Ialoveni şi Cantemir, iar cel din România – raionului Făleşti. Totodată, în republică au ajuns 110 tone de grâu semincer în cadrul unui proiect austriac care au fost repartizate raionului Taraclia. Dacă în Cantemir şi Făleşti grâul a fost repartizat pe criterii politice, ministrul Agriculturii a mulţumit autorităţilor raionului Ialoveni pentru că au repartizat echitabil ajutorul umanitar. În schimb, agenţii economici din Taraclia care au luat grâu semincer cu cinci lei per kilogram în contul compensaţiei de 200 de lei la hectar promişi de autorităţi, vor să întoarcă statului „ajutorul”.

Grâu pentru afacerile PLDM-iştilor

Preşedintele raionului Cantemir, Andrei Malaşevschi, a scos în vileag faptul că deşi autorităţile raionale au prezentat o listă cu agenţii economici care au nevoie de ajutor, grâul a fost repartizat altor persoane după o listă întocmită la MAIA. Printre beneficiarii de grâu pe gratis se numără fiul deputatului PLDM Ion Bălan (zece tone), preşedintele fracţiunii PLDM în consiliul raional, Viorel Voinu (25 de tone depozitate la ferma personală de păsări), şi la membrul biroului politic al PLDM din Cantemir, Valeriu Avram (25 de tone depozitate alături de moara proprie). În total, zice Malaşevschi, 59 din cei 63 de beneficiari ai ajutorului sunt membri sau simpatizanţi ai partidului condus de Vlad Filat. Acum, procuratura raională se ocupă de caz, dar preşedintele raionului afirmă că grâul nu o să mai poată fi recuperat. Cei rămaşi cu buza umflată aşteaptă al doilea tren de ajutoare.

Procuratura se ocupă de caz şi la Făleşti

Deşi deputatul Ion Bălan neagă acuzaţiile şi-l învinuieşte pe Malaşevschi de „acuzaţii false”, preşedintele raionului, de altfel fost coleg de partid cu Bălan, zice că lumea îl sună pe el şi îl întreabă de grâu, în timp ce Bălan face declaraţii la televizor.

Şi la Făleşti acuzaţiile privind împărţirea ajutorului pe criterii politice curg gârlă. Şi aici procuratura raională se ocupă de caz, după ce fermieri din satele Scumpia şi Glinjeni au reclamat inclusiv faptul că grâul a ajuns până şi la persoane care nu deţin terenuri agricole, deşi ar fi trebuit să-l semene.

Autorităţile raionului Făleşti neagă acuzaţiile şi spun că, din cei 48 de fermieri care au beneficiat de ajutor, doar patru sunt membri ai PLDM.

„O să fie pedepsiţi”

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, declară că instituţia pe care o conduce verifică acuzaţiile şi promite măsuri. „La Taraclia și la Ialoveni nu am avut nicio problemă. Au fost probleme la Fălești, iar acum am aflat că și la Cantemir. Nu este de datoria ministrului să repartizeze acest grâu, dar dacă s-au găsit oameni care să pună mâna pe ajutorul umanitar, eu vă rog să-i găsiți ca să-i vedem. Dacă sunt oameni implicați din Ministerul Agriculturii, o să fie pedepsiți”, a declarat Bumacov.

Vor să întoarcă grâul statului

Şi la Taraclia sunt probleme. Ion Topal, şef de direcţie în cadrul Consiliului raional Taraclia, a declarat pentru JURNAL că deşi iniţial au fost anunţaţi că fermierii vor beneficia de ajutor umanitar, ulterior acest ajutor a fost vândut cu 5-6 lei per kilogram din contul celor 200 de lei promişi de autorităţi drept  compensaţii pentru un hectar semănat cu grâu. „Se spunea că grâul semincer este austriac, dar fermierii au citit că e vorba de grâu moldovenesc. Mulţi vor să aducă grâul înapoi, zicând că mai bine ar beneficia de cei 200 de lei. În depozit avem acum nerepartizate încă 13 tone din cele 109 primite”, ne-a spus Topal. http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

The following two tabs change content below.
Avatar

utilizator

Avatar

Ultimele articole de utilizator (vezi toate)