Grănicerul cu 11 copii

FAMILIE //„Am făcut două nunţi, mai am încă nouă”

Agafia era la biserica din Străşeni când de ea s-a apropiat o femeie şi a întrebat-o uimită dacă cei patru copii care sunt alături de ea sunt toţi ai ei. „Aici nu-s toţi. Mai vin restul din urmă cu tăticul”, a răspuns mândră mama. Ion şi Agafia Sârbu, după ce au dat viaţă la şapte copii, au decis să fie părinţi încă pentru patru micuţi de la internat.

„Unde fugi, Agafia, aşa de repede?” a întrebat-o o consăteană pe femeia care abia îşi trăgea sufletul. „Fac sport”, i-a răspuns ea grăbită. Azi Agafia îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze cum în 2007, peste două zile după ce l-a adus de la Internatul din Străşeni, Andrei a fugit de acasă. „S-a supărat că i-am făcut observaţie şi a luat-o la fugă”, povesteşte femeia. Familiei Sârbu nu i-a fost deloc uşor să adapteze la viaţa în familie copiii pe care acum patru ani i-a luat pentru îngrijire de la internat. „Când i-am adus acasă, parcă erau din junglă”, spune Ion Sârbu care peste noapte a devenit tată a zece copii. În 2008, această familie a devenit şi mai numeroasă. „Aceasta e Anişoara. Are trei anişori. Când am luat-o de la casa de copii, avea un anişor şi cântărea doar 6 kg. Era tare mărunţică”, mi-o prezintă părinţii pe mezina şi cel de-al 11 copil din familia Sârbu.

Expatriaţi în familia Sârbu

Cele două surioare, Vlada (12 ani) şi Diana (11 ani), şi Andrei (12 ani) îşi amintesc cu greu despre viaţa lor de până a ajunge în familia Sârbu. „Fetele uneori îmi povestesc cum au fost găsite la Moscova în stradă. Erau duse de la un internat la altul pentru ca apoi să fie expatriate în R. Moldova şi aduse la internatul din Străşeni”, spune Agafia şi o sărută dulce pe obraz pe Anişoara. Despre fetiţa pe care o ţine acum strâns în braţe Ion şi Agafia au aflat mai târziu. „Mama lor a abandonat-o chiar la maternitate, iar apropiaţilor le-a spus că a născut un copil mort. Anişoara este sora Vladei şi a Dianei”, relatează Agafia.

Părinţii povestesc că cel mai complicat le-a fost să-l stăpânească pe Andrei. Băiatul a trăit prea multe momente de groază care şi-au lăsat amprenta în amintirile lui. Adesea el rămânea singur acasă în timp ce mama lui biologică dispărea pentru mai mult timp. „El şi-o aminteşte mereu în stare de ebrietate şi fumând împreună cu nişte necunoscuţi”, povesteşte mama Agafia. Părinţii spun că deşi aveau posibilitatea să aleagă copii de la internat nu au făcut-o. „I-am luat pe cei pe care ni i-au dat”, conchide Ion Sârbu.

Mai are zece familii

Mulţi încearcă să vină cu anumite versiuni de ce familia care are şapte copii a hotărât să mai ia în îngrijire încă patru. „Unii spun că vrem să ne îmbogăţim sau vrem să exploatăm prin muncă copiii”, spune supărat Ion. În acest moment, soţia s-a uitat trist în ochii soţului şi a recunoscut că, după ce a născut al şaptelea copil, medicul i-a spus că încă o sarcină ar putea să fie periculoasă pentru viaţa ei. „Am fost operată şi acum nu mai pot să am copii. Este un păcat ce am făcut şi am hotărât să luăm aceşti copii. Toţi sunt ai mei. Nu fac diferenţă între ei”, a menţionat mama a 11 copii şi bunica a trei nepoţei. Ion Sârbu, capul acestei familii numeroase, spune că colegilor de breaslă nu le vine să creadă cum le reuşeşte el pe toate, mai ales că este grănicer. Ion se mândreşte cu toţi membrii familiei sale şi spune că mai are încă zece familii. Nu vă speriaţi. Este vorba de zece familii de albine pe care le îngrijeşte cu multă dăruire.

Toţi pentru unul, unul pentru toţi

„Când i-am luat de la internat, copiii se pârau unii pe alţii. Eu le-am spus că nu e bine, doar sunt fraţi”, povesteşte Ion Sârbu. Recent, cineva a tuns-o un pic pe Anişoara, nici până azi părinţii nu ştiu cine a făcut-o. „Suntem o familie unită. Muncim şi ne odihnim cu toţii împreună. E foarte important să fii organizat”, consideră Ion Sârbu. Atunci când vreun copil face vreo şotie, tatăl a găsit o metodă inedită de pedeapsă. „I-am pus să înveţe „Limba Noastră”. Să vedeţi cât de fericiţi erau când la şcoală au luat doar note bune pentru că deja cunoşteau poezia. Acum învaţă „Deşteaptă-te, Române”, zâmbeşte tatăl. Bărbatului îi vine cam greu să ducă pe umerii săi o familie atât de numeroasă – zilnic, cumpără câte zece pâini, iar Agafia face mâncare în cratiţe de 10 kg. Copiii spun că se simt foarte bine în această familie, însă este o competiţie între ei – cine va fi principalul atunci când mama şi tata nu-s acasă. Ion Sârbu consideră că e foarte important ca toţi copiii lui să aibă studii, iar el se va strădui să le facă la toţi nunţile. „Două am făcut, mai am încă nouă”, spune râzând grănicerul.

Ion şi Agafia Sârbu au câte 50 de ani şi sunt de 27 de ani împreună. Atunci când i-am întrebat ce stă la baza unei familii, „Înţelegerea”, mi-a răspuns Ion. „Dragostea”, a adăugat Agafia, privindu-l înduioşată.

Voi lupta pentru fiecare copil

Agafia Sârbu se trage dintr-o familie numeroasă. După ce a fost deportat tatăl său în Siberia, o familie fără copii i-a propus mamei Agafiei să-i ia un copil. „Atunci mama a spus că va face turte din cenuşă, dar nu va renunţa la nici unul din noi”, povesteşte femeia. „Unii spun că noi îi folosim pe copii pentru muncă şi ne sperie că îi vor lua. Voi lupta pentru fiecare. Lasă să-i ia atunci pe toţi dacă consideră că sunt mamă rea. Eu nu fac diferenţă între ei. Toţi sunt ai mei”, spune mama a 11 copii.

„Toţi copiii mei vor avea studii superioare”

„Când un copil de la internat împlineşte 16 ani, i se dă o valiză şi pe nimeni nu-l interesează ce-i cu viaţa lui. Practic, este abandonat pentru a doua oară. Toţi copiii mei vor avea studii superioare”, îşi face planuri Ion Sârbu.

Toată familia

Tatiana este fiica cea mai mare, are 25 de ani şi locuieşte la Sibiu (România) cu soţul şi cei doi copii ai lor, Gabriela şi Bogdan. Anişoara are 22 de ani, este căsătorită, locuieşte împreună cu soţul şi fiica Emilia în Chişinău. Maria are 20 de ani, îşi face studiile la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, iar Eudochia, de 17 ani, este absolventa clasei a 9-a, ambele, ca şi cea mai mare, locuiesc la Sibiu. Petru are 13 ani şi este pasionat de taekwondo şi a obţinut deja 5 medalii – 1 de aur, 1 de argint şi 3 de bronz. Andrei, al doilea băiat, de asemenea, are 13 ani, şi îi place foarte mult pictura. Vlada (12), Paulina (12), Diana (11), Andreea (9) şi Anişoara (3), toate fetele sunt mândria mamei. „Deşi nu am născut-o eu, mulţi îmi spun că Anişoara îmi seamănă leit”, spune mândră Agafia.

Svetlana PANŢA

The following two tabs change content below.