Grădiniţe periculoase

NESIGURANŢĂ // „Băieţelul meu în vârstă de cinci ani împreună cu alţi doi copii din grupă au părăsit curtea instituţiei în timp ce se aflau afară cu dădaca”

În timp ce unii părinţi pun la îndoială siguranţa copiilor lor în instituţiile preşcolare din municipiu, motivând că în unele momente ale zilei nu găseşti pe nimeni în interiorul grădiniţelor, conducătorii instituţiilor vizate ne asigură cu fermitate că se respectă cu stricteţe toate instrucţiunile din regulamentul de protecţie a preşcolarilor şi că micuţii se află în afara oricărui pericol. Lucru pe care îl confirmă şi Florica Rusu, şefa serviciului management preşcolar al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport (DGETS).

Un bărbat din Chişinău a sunat la redacţia JURNALULUI şi a comunicat că a fost recent la câteva grădiniţe din sectorul Râşcani al capitalei, pentru a se interesa cum îşi poate da copilul la grădiniţă. Chişinăueanul a fost surprins de faptul că,  în timp ce voia să vorbească cu cineva din conducerea grădiniţei, nu găsea pe nimeni în instituţie. „Pe coridoarele  ambelor grădiniţe am circulat fără să dau de cineva din personal. Era o linişte totală. Am intrat şi într-una din grupe, în care copiii dormeau nesupravegheaţi. Am circulat pe toate coridoarele până am dat de una din dădace. Mi-e frică să-mi încredinţez copilul unei instituţii nesigure, pentru că m-am convins că micuţii nu sunt supravegheaţi mereu, mai ales acum, când se aude tot mai des despre copii abuzaţi sexual”,  ne spunea indignat bărbatul de la celălalt capăt al firului. El şi-a justificat anonimatul prin faptul că are de dat doi copii la grădiniţă şi nu vrea să pornească cu stângul într-o relaţie de durată cu sistemul naţional de educaţie.

Intraţi, că porţile-s deschise!

Ca să ne convingem de situaţia descrisă de cititorul nostru, am mers într-una din zile la o grădiniţă din centrul Chişinăului, unde, în timpul somnului de amiază, am găsit ambele porţi deschise – şi cea din spatele clădirii şi cea din faţa instituţiei. În coridor am întâlnit-o pe metodista grădiniţei, care mi-a  spus că directoarea nu este pe moment, dar va fi într-un sfert de oră. Solicitată de JURNAL, directoarea acestei grădiniţe, Liuba Buzuiev, a motivat situaţia cu porţile: „Cea din spate este deschisă pentru că vine maşina cu produse alimentare, iar cea din faţă pentru că vin des părinţii şi iau copiii la proceduri sau altceva. La noi copiii sunt mereu cu un educator cel puţin, pentru că şi dădaca este cu ei. Mai ales în perioada când dorm niciodată nu sunt lăsaţi singuri. La 23-26 de copii, este un educator de dimineaţă şi unul după-masă, iar la amiază, de la ora 12.00 până la 14.00, sunt ambele educatoare în grupă. Eu sunt din 1990 la această grădiniţă şi nu am avut niciun caz ieşit din comun”, ne-a încredinţat şefa grădiniţei.

Şi Tamara Fetco, directoarea grădiniţei nr. 108 din Chişinău, ne-a spus cu convingere neclintită că în instituţia pe care o conduce copiii sunt în plină siguranţă şi nu au avut niciodată cazuri de neglijare a protecţiei copiilor. Potrivit directoarei, la grădiniţă sunt angajaţi noaptea doi paznici, iar ziua copiii sunt protejaţi atât de cei doi educatori şi un ajutor de educator din fiecare grupă, cât şi de o persoană din administraţia grădiniţei.  Este vorba de directorul grădiniţei, metodist, asistenta medicală, preşedintele comitetului sindical, şefa de gospodărie, care sunt de serviciu. Tatiana Fetco mai menţionează şi faptul că instituţia preşcolară este bine îngrădită, cu gard de fier şi poartă înaltă, chiar şi uşa principală este de metal.

 

„În timpul mesei, se încuie uşa principală”

La apelul telefonic făcut la grădiniţa nr. 23 mixtă, din municipiu, directoarea mi-a răspuns în limba rusă. În timp ce îi explicam despre ce voiam să discutăm, domnia sa nu reacţiona în niciun fel, probabil că lăsase receptorul pe birou. După ceva timp, mi-a răspuns totuşi şefa gospodăriei, întrebându-mă de ce am nevoie. Maria Cabahnatenco a spus că grădiniţa lor este mică, are doar trei grupe, şi e frecventată de 49 de copii. Aceasta ne-a asigurat că la ei, în timpul mesei, se încuie uşa principală, mai mult decât atât, există sonerie pentru cei care vizitează grădiniţa în timpul prânzului. „Sunt de 16 ani la grădiniţă aceasta şi niciodată nu au fost cazuri ca un copil să plece fără voia noastră de pe teritoriul grădiniţei sau să intre cineva care să facă vreun rău. Mai ales că de copii au grijă doi educatori şi o dădacă”, a mai spus şefa gospodăriei. Cu toate că şefii de grădiniţe le garantează părinţilor o protecţie sigură pentru copiii aduşi la grădiniţă în timpul zilei, unii părinţi au o atitudine sceptică privind siguranţa odraslelor lor în instituţiile preşcolare din Chişinău.

Cine le asigură părinţilor siguranţa copiilor?

Un părinte (care de asemenea ne-a rugat să păstrăm anonimatul), al cărui copil frecventează una din grădiniţele de elită ale capitalei, ne-a spus că „băieţelul meu în vârstă de cinci anişori împreună cu alţi doi copii din grupă au părăsit curtea instituţiei în timp ce se aflau afară cu dădaca. Copiii au fost găsiţi peste câteva ore, lângă un bloc locativ în care locuia unul dintre pici. „Am fost anunţaţi seara despre ce s-a întâmplat ziua la grădiniţă. Am rămas fără cuvinte, mai ales că afară era iarna şi foarte frig”, spune tatăl băiatului. Menţionăm că niciunul din cei trei părinţi nu au sesizat direcţiile de învăţământ, hotărând că astfel evită scandalul. În primul rând, distrugerea morală a copilului. „Dar nimeni nu mă asigură că acest caz nu se va repeta”, conchide indignat părintele. Potrivit lui, multe porţi ale instituţiilor preşcolare sunt deschise, deoarece cei de la Situaţii Excepţionale interzic închiderea lor. Cine le asigură atunci părinţilor siguranţa copiilor lor?

„Ochi şi urechi pentru viaţa copiilor”

Şefa serviciului management preşcolar al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport (DGETS), Florica Rusu, ne-a declarat că „există ordinele direcţiei cu privire la ocrotirea sănătăţii copiilor şi securităţii vieţii lor. În aceste ordine este clar stipulat de ce este responsabil fiecare conducător de grădiniţă. Dacă undeva a fost poarta deschisă, înseamnă că vin maşinile care aprovizionează instituţiile preşcolare cu produse alimentare. Ele vin de trei ori pe zi. Însă în fiecare grădiniţă este cineva responsabil ca să închidă poarta şi să fie mereu pe culoarele grădiniţei. Persoanele sunt numite prin ordine de educatori. Orice angajat al grădiniţelor trebuie să fie ochi şi urechi pentru viaţa copiilor”.

Potrivit dnei Rusu, care este în domeniu din 1966, ne sunt semnalate diferite cazuri – în special privind traumatismele provocate copiilor. Toate cazurile au fost monitorizate, iar conducătorii de grădiniţe au fost sancţionaţi. Tot ea a spus că în ultimul timp nu s-a semnalat niciun caz din partea revizorilor, medicilor igienişti, metodiştilor DGETS.

„Dacă se depistează vreo neregulă în grădiniţe, părinţii sunt rugaţi să sune la numerele de telefon: 20 16 03; 20 16 30; 20 16 09 şi să o anunţe, fiindu-le păstrat şi anonimatul. Noi nu tolerăm pe nimeni”, a conchis Florica Rusu.

Potrivit Floricăi Rusu, grădiniţa nr. 23 din municipiu este mixtă, iar directoarea este „un om cărturar, care scrie şi vorbeşte în limba română, poate pe moment a avut o barieră de comunicare”. În prezent, la această grădiniţă se desfăşoară un concurs pentru ocuparea funcţiei de şef.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.