Gorincioi nu vrea la pensie?

CORUPŢIE // În timp ce procurorii anticorupţie susţin că preşedintele CCA ar fi pretins mită, unii angajaţi ai CCA afirmă că actuala putere vrea să se debaraseze de Gorincioi

După ce a fost implicat în mai multe scandaluri legate de repartizarea frecvenţelor şi licenţelor în domeniul audiovizualului din R. Moldova, plasându-se când de partea unei puteri, când de partea alteia, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Gheorghe Gorincioi, a căzut la ananghie. Acesta este bănuit că ar fi pretins mită de peste o sută de mii de lei de la o firmă care câştigase o licitaţie la CCA şi este cercetat acum în stare de libertate.

Surse din cadrul CCA au declarat pentru JURNAL că Gorincioi urmează să împlinească vârsta de pensionare la începutul lunii februarie curent şi actuali guvernanţi i-ar fi sugerat să se retragă din funcţie „în linişte”. Pentru că nu a acceptat, Gorincioi a devenit „eroul” unui scandal de corupţie la CCA.

Un nou scandal de corupţie la CCA. Dacă până acum erau vizaţi membri de rând ai CCA, de data aceasta preşedintele instituţiei, Gheorghe Gorincioi (foto), a fost „invitat”, vineri seara, la sediul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) să răspundă la întrebările ofiţerilor. Acest lucru s-a întâmplat imediat după ce un subaltern de-al său, Terentie Cherdivară, şeful Direcţiei Administrative la CCA, fusese reţinut cu bani marcaţi asupra lui. Cherdivară ar fi luat banii de la o firmă şi urma să-i dea lui Gorincioi drept mită. Acesta a fost pus ieri sub învinuire şi urmează să stea în arest preventiv încă cel puţin 20 de zile. Potrivit procurorului anticorupţie Victor Brânză, Cherdivară şi-a recunoscut parţial vina şi riscă, ca şi Gorincioi, de la şapte până la 15 ani de detenţie.

Ce s-a întâmplat?

Opinia publică a fost informată vinerea trecută prompt despre reţinerea lui Cherdivară de angajaţii CCCEC şi scoaterea lui Gorincioi din sediul CCA „sub strajă”. Dar, invocând „secretul anchetei”, atât ofiţerii CCCEC, cât şi procurorii anticorupţie au fost zgârciţi în a da explicaţii. Oficial, se ştie doar că este vorba de suma de 110 mii de lei pretinşi prin şantaj de la o firmă, bani care ar fi urmat să ajungă la Gorincioi prin Terentie Cherdivară. De cealaltă parte, nici Gorincioi nu s-a dovedit a fi mai sociabil şi evită în continuare jurnaliştii. Potrivit unor surse neoficiale, este vorba de un agent economic care ar fi câştigat acum aproximativ un an o licitaţie la CCA. Acesta s-ar fi angajat să livreze echipament electronic pentru dotarea unui centru de monitorizare, lucru pe care l-ar fi făcut încă în luna mai 2010.

Cine este Cherdivară?

Dacă nu ieşea la iveală acest caz, opinia publică nici n-ar fi ştiut faptul că la CCA este angajat un anume Terentie Cherdivară. Numele acestuia nu este publicat nici măcar pe site-ul instituţiei. Cert este însă faptul că Cherdivară, un tip cu vârsta în jur de 50 de ani, este „omul lui Gorincioi”. Acesta a fost angajat la CCA la începutul toamnei din 2008, adică la aproape un an după ce Gheorghe Gorincioi se instalase în funcţia de preşedinte al CCA după scandalul sistării postului de televiziune TVR provocat de această instituţie.

Angajaţi de la CCA ne-au spus că Gorincioi a avut grijă să se asigure în tot acest timp cu cadre docile în aparatul instituţiei.

Salvat de Plahotniuc?

Pentru că informaţii oficiale sunt puţine, interpretările au început să curgă. Potrivit unora, corupţia era la ea acasă la CCA şi autorităţile nu au mai putut închide ochii ca de fiecare dată. Alţii însă susţin că noua guvernare doreşte să se debaraseze de „unealta docilă” a comuniştilor care a împărţit frecvenţele şi licenţele după criterii politice până în 2009.

Nici unii, nici alţii, însă, nu cred că Gorincioi va primi vreo pedeapsă, având în vedere „serviciile” pe care acesta i le-a făcut omului de afaceri Vlad Plahotniuc, mai nou prim-vicepreşedinte de Parlament, patronul unor posturi tv şi radio favorizate de-a lungul anilor de CCA.

De ce să plece de la CCA?

Gheorghe Gorincioi urmează să împlinească la 11 februarie curent 62 de ani, adică vârsta la care sunt pensionaţi bărbaţii în R. Moldova. Codul Audiovizualului prevede faptul că „vacanţa funcţiei de membru al CCA poate interveni în caz de demisie, expirare a termenului de deţinere a funcţiei, condamnare prin hotărâre judecătorească definitivă,pierdere a cetăţeniei R. Moldova, incapacitate mentală sau fizică şi atingerea vârstei legale de pensionare”.

Surse din cadrul CCA ne-au spus că actuali guvernanţi i-au cerut lui Gorincioi să se folosească de acest „poate” din legislaţie, să lase locul liber şi să plece „în linişte”. Preşedintele CCA ar fi refuzat şi ar fi insistat să-şi ducă la bun sfârşit mandatul care este valabil până în 2012.

Achiziţii administrate de Gorincioi

Fostul membru al CCA până în 2008, Vlad Ţurcanu, a declarat pentru JURNAL că atâta timp cât s-a aflat în Consiliu nu a auzit de o asemenea practică acolo. „Acum aud tot felul de lume care îmi spun că angajaţi din aparatul CCA obişnuiesc să ia şi câte 50 de euro, şi câte 500 de lei. Membrii CCA nu au treabă cu achiziţiile pe care le face instituţia. Acestea erau administrate de Gorincioi”, zice Ţurcanu. Potrivit acestuia, cercetarea lui Gorincioi ar fi o încercare a noii guvernări de a pune în ordine lucrurile de la CCA, dar nu poate să nu remarce faptul că acest scandal a apărut tocmai în momentul când în societate se discută aprins despre majorarea galopantă a preţurilor.

Remember

În iulie 2007, ofiţerii CCCEC au reţinut doi membri CCA – Ruslan Pleşca şi Valeriu Soltan –, fiind suspectaţi că ar fi extorcat 60 mii de euro de la directorul unei întreprinderi în schimbul eliberării licenţei de emisie. În acest caz, fuseseră invitaţi să dea explicaţii şi alţi membri CCA – Ludmila Vasilache şi Vlad Ţurcanu. Ultimii doi au câştigat procesul şi statul a fost obligat să le achite acestora câte 2000 de lei pentru modul în care au acţionat ofiţerii CCCEC.

Ruslan Pleşca a fost amendat în acest caz, iar Valeriu Soltan a fost condamnat în anul 2009 la trei ani de închisoare cu suspendare într-un alt caz de corupţie când  a cerut 12 mii de dolari de la directorul unui post de radio.

Raisa LOZINSCHI-HADEI

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)