Gorbaciov împlinește 80 de ani // Lumi paralele

Cei 80 de ani ai lui Mihail Gorbaciov sunt marcați la nivel internațional. Pentru Occident, Gorbaciov este un erou. El a pus capăt războiului rece, a acceptat reunificarea Germaniei și „revoluțiile de catifea” din Europa de Est, a semnat cu SUA acordul privind reducerea potențialului nuclear, pentru care fapt a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

Gorbaciov a retras trupele sovietice din Afganistan, a eliberat deținuții și exilații politici, a ridicat „cortina de fier”, permițând oamenilor sovietici să vadă lumea. În perioada lui Gorbaciov, au fost publicate oficial operele literare ale lui Aleksandr Soljenițin.

Însă atitudinea rușilor față de Gorbaciov este preponderent negativă, considerându-l vinovat de dezintegrarea URSS. Comuniștii nu-i pot ierta fostului secretar general „trădarea” idealurilor partidului comunist. (romanian.ruvr.ru)

——
În plus, se șterge, dacă nu e nevoie

UE: Reprimarea de către Muammar Kadhafi a manifestanţilor în Libia va avea „consecinţe”

Reprimarea insurecţiei în Libia va avea „consecinţe” pentru colonelul Muammar Kadhafi şi apropiaţii săi, a avertizat, duminică, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, făcând apel, din nou, la încetarea „imediată” a violenţelor.

„Kadhafi şi autorităţile libiene ştiu că acţiunile lor, inacceptabile şi scandaloase, vor avea consecinţe”, a declarat ea într-un comunicat în contextul în care Uniunea Europeană (UE) se pregăteşte să finalizeze sancţiuni contra regimului, similare celor adoptate sâmbătă de Consiliul de Securitate al ONU.

„Încălcările drepturilor omului trebuie să înceteze imediat” în Libia, a adăugat ea.

„Subliniez necesitatea de a se acţiona astfel încât autorii atacurilor contra civililor să dea socoteală şi salut decizia Consiliului de Securitate al ONU” de a sesiza procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) pe tema situaţiei din această ţară, a subliniat Ashton.

„Impunitatea contra crimelor comise nu va fi tolerată de comunitatea internaţională”, a mai spus ea. (mediafax.ro)

 

The following two tabs change content below.