Gofman de la Washington: „Principalul beneficiar al jafului din sistemul bancar este Plahotniuc”

gofman

Principalul beneficiar al jafului de miliarde din sistemul bancar al R. Moldova este oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al PD, a spus tranşant la Washington fostul şef adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, scrie jurnal.md.

Mihail Gofman descrie schema fraudei de proporţii în cadrul unei conferinţe de presă. Mihail Gofman a confirmat că Serghei Iaralov, controversatul om de afaceri din anturajul lui Plahotniuc, a fost coordonatorul jafului. Fostul angajat al CNA a adăugat că „jaful secolului” trebuie să devină ţinta unei anchete internaţionale.

„În 2012, în lunile februarie, martie şi aprilie, mai multe clanuri au luptat pentru a deţine controlul asupra principalei bănci sistemice din R. Moldova, Banca de Economii. Jaful secolului a demarat în aprilie 2012. A avut în trei etape, ultima a durat până în noiembrie 2014. Şi asta nu înseamnă că s-a încheiat, această schemă continuă să fie în vigoare. Trebuie să facem distincţie între beneficiarii efectivi şi cei intermediari; toată schema a funcţionat ca un mecanism până în mici detalii. Principalul beneficiar este Vladimir Plahotniuc, reprezentantul principal al elitei politice. Al doilea este Vladimir Filat, care a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru furtul miliardului din rezervele BNM, dar nu pentru jaful propriu-zis. (…) Nu este deja un secret că coordonatorul jafului a fost Serghei Iaralov, care este şi cetăţean al SUA. Este membru al Consiliului politic al unuia dintre partide şi om apropiat al lui Plahotniuc”, a declarat Mihail Gofman.

„Deocamdată, nimeni nu se ocupă de acest jaf, deşi am explicat cum ar trebui investigat acest jaf. Acestea sunt doar frânturi din tabloul general. Această bancă a fost mereu atrăgătoare pentru elita politică ce îşi rezolva chestiuni financiare. Ca urmare a acestor reglări de conturi între clanurile politice, gruparea Filat-Shor a câştigat. Asta nu înseamnă că ceilalţi au ieşit din această schemă. S-au retras doar un pic, dar ei de asemenea participau la ciopârţirea sistemului bancar, dar de pe plan secund”, a adăugat Gofman.

Fostul angajat al CNA a menţionat că după dezvăluirile pe care le-a făcut a fost ameninţat. De asemenea, i-a fost ameninţată familia. „Sunt ameninţat, familia mea este ameninţată. Familia mea a rămas captivă în R. Moldova”, a declarat Mihail Gofman.

The following two tabs change content below.