Gofman: „Cei care au comis jaful încearcă să oprească R. Moldova din calea spre UE”

gofman

Un fost înalt funcţionar anticorupţie din R. Moldova a declarat că masiva criză bancară din fosta republică sovietică este rezultatul „sabotajului economic” comis de cei care încearcă să destabilizeze ţara şi să o reţină de apropierea de Europa, informează Radio Free Europe Radio Liberty, după jurnal.md.

Într-un interviu pentru RFE/RL, Mihail Gofman a sugerat că un fost deputat miliardar, care intenţiona să devină prim-ministru, a fost principalul beneficiar al jafului miliardului de la cele trei bănci din R. Moldova – o sumă uimitoare care reprezintă o optime din PIB-ul ţării. Declaraţiile lui Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, demis în 2014, au generat o răsturnare de situaţie în întunecoasa saga a crizei politice împingând cea mai săracă ţară din Europa tot mai aproape de colaps.

Speculaţiile legate de autorii furtului au făcut ravagii în R. Moldova, se investiga dacă băncile ruseşti, anumite grupări criminale sau chiar agenţii de securitate au participat la această infracţiune. În ultimii ani, statul a fost disputat de diferite fracţiuni politice care trăgeau R. Moldova ba spre Uniunea Europeană, ba spre Rusia.

Detaliile despre jaful secolului au apărut mai întâi într-un raport confidenţial comandat de către Banca Naţională, document realizat de compania internaţională de investigaţii Kroll. Raportul a arătat modul în care companiile şi persoanele fizice legate de omul de afaceri Ilan Şor au preluat controlul a trei importante bănci moldoveneşti între 2012 şi 2014, iar ulterior au emis împrumuturi masive pentru companiile unui om de afaceri pe parcursul a trei zile, în noiembrie 2014.

Furia publică

Furia publică, alimentată de raportul Kroll, nu s-a îndreptat doar asupra omului de afaceri Ilan Şor, ci şi asupra întregii elite politice, în frunte cu Vladimir Plahotniuc, miliardar şi fost deputat, a cărui numire în funcţia de premier a fost respinsă de preşedintele Nicolae Timofti. Gofman a afirmat că Plahotniuc este beneficiarul furtului, împreună cu un alt om de afaceri şi fost prim-ministru, Vladimir Filat. El a sugerat, de asemenea, implicarea mai multor oficiali guvernamentali, care ar putea adopta măsuri mai stricte de monitorizare financiară şi chiar taxe de transfer. Acest lucru, a subliniat Gofman, ar fi protejat sistemul bancar din Republica Moldova de spălări de bani în Rusia sau în altă parte.

Gofman a dispărut din vizorul public după ce a părăsit postul său în 2014, susţinând că a fost concediat pentru că superiorii săi nu au vrut ca acesta să afle mai multe despre jaful din sistemul bancar. Remarcile sale publice, care au inclus şi o conferinţă de presă la Washington, au generat întrebări despre motivaţiile sale. Întrebat de RFE / RL de ce a decis să vorbească abia cum, Gofman a declarat că a dezvăluit detalii ale investigaţiei sale şi înainte, dar nu în mod public.

Cel mai bogat om din R. Moldova

La aspectul obscur al scandalului s-a adăugat şi raportul Kroll, publicat pe blogul lui Andrian Candu, preşedinte al Parlamentului şi un aliat al lui Plahotniuc. Acesta, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, a negat cu fermitate acuzaţiile de implicare în furtul miliardului. Revista Forbes l-a desemnat cel mai bogat om din R. Moldova. Filat a fost recent condamnat de către Judecătoria Buiucani la nouă ani de închisoare în baza acuzaţiilor de corupţie legate de jaful bancar. Acesta a negat acuzaţiile, declarând că sentinţa este motivată politic.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)