Godot va veni la anul

Deşi Ministerul Culturii recurge la metode oculte sau, mai degrabă, la tertipuri de coloratură politică pentru a împiedica numirea scriitorului şi jurnalistului Val Butnaru în funcţia de director general al Teatrului „Eugene Ionesco”, stagiunea se derulează sub semnul revigorării şi relansării TEI.

Val Butnaru: „Nu cerem mult de la Ministerul Culturii, doar să nu ne încurce să lucrăm”

 

Directorul interimar al TEI, Petru Vutcărău, a comunicat la conferinţa de presă din 13 decembrie (conferinţă cu genericul „Războiul declarat Teatrului ‘Eugene Ionesco’ de către Ministrul Culturii Boris Focşa) că în pofida jocurilor de culise ale MC, Val Butnaru rămâne să activeze la TEI. Echipa teatrului, reunită într-o şedinţă, şi-a exprimat printr-un demers atitudinea dezaprobatoare faţă de incidentul cu Boris Focşa, subliniind că nu vrea alt director. Demersul a fost semnat de toţi membrii echipei TEI.

„De la începutul sezonului teatral, doar din vânzarea biletelor la spectacole s-au adunat 700 mii de lei. Până spre sfârşitul stagiunii, situaţia economică a TEI se va stabiliza. Doar să nu ne încurce Ministerul Culturii să lucrăm, să ne facem meseria”, a declarat Val Butnaru la conferinţa de presă de ieri.

 

„Aşteptându-l pe Godot” se va juca pe 25 ianuarie

 

Dintre cele mai incitante proiecte anunţate de direcţia TEI pentru anul viitor menţionăm, înainte de toate, revenirea pe scenă a unui spectacol iconic al teatrului, „Aşteptându-l pe Godot” de S. Beckett, cu Petru Vutcărău şi Andrei Sochircă în rolurile principale. Spectacolul care poate fi considerat piatra de temelie a Teatrului „Eugene Ionesco” nu se joacă de ani buni, iar acum, când echipa pribeagă a TEI are, în sfârşit, un sediu, „Godot…” ar putea deveni efigia anului teatral 2013. Îl vom urmări pe 25 ianuarie, cu decor renovat, în sala spaţioasă, proaspăt echipată cu lumini a teatrului.

Pe 7 martie va fi inaugurat, potrivit lui Val Butnaru, Teatrul de noapte „Decameron”, cu piese care se vor juca la ore târzii, montate de regizori autohtoni şi invitaţi din străinătate. La finele stagiunii ni se va oferi o „bombă culturală”, şi anume spectacolul muzical „Maria-Mirabela” pe motivele muzicii lui Eugen Doga.

 

TEI le propune teatrofililor să participe şi la un concurs pentru cel mai activ spectator. Va câştiga cel care, cumpărând un bilet, va completa suma de 1 milion de lei acumulată din vânzări de bilete. Învingătorului i se va acorda un abonament pe viaţă, ceea ce înseamnă că fericitul spectator va avea un loc în sală la toate spectacolele.

 

Serile de joi de la Teatrul „Eugene Ionesco” se vor desfăşura şi în 2013, constituind o platformă de comunicare pentru oamenii de cultură, mai puţin vizitată însă de cei de la MC. În general, de ce ne imaginăm că Godot e undeva pe la MC? El e în altă parte, mereu în altă parte.

 

Irina Nechit

 

Text foto:

Secvenţă de la conferinţa de presă de la TEI cu genericul „Războiul declarat Teatrului ‘Eugene Ionesco’ de către Ministrul Culturii Boris Focşa”, 13 decembrie 2012

Fotografie de Nadea Roşcovanu