Go, Luke! // Oameni buni

„Cel mai bun mod de a ajuta oamenii este de a le da posibilitatea să-şi câştige singuri existenţa”

„Vreau să ajut oamenii. Dar cel mai mare ajutor pentru ei este să le oferi şansa să câştige singuri bucata de pâine”, ne spune Luke Richards, un tânăr american. A fondat organizaţia „Project Go”, conducând proiecte umanitare în Europa de Est, Africa de Sud, America de Sud, Asia de Sud-Vest. Pasionat de televiziune, îşi face timp pentru a filma show-ul TV „Bad tourist”.

Marina LIŢA

„M-am născut în Carolina de Nord, dar acum locuiesc la Los Angeles. Îmi place acest oraş pentru că nu înoţi între blocurile înalte, care te fac să te simţi că locuieşti ca într-o cutie. E un oraş mare, însă majoritatea locuitorilor au case la periferie şi pot admira toate frumuseţile lumii ce ne înconjoară”, spune Luke. „Poate de aceea m-am îndrăgostit de Chişinău din clipa în care am ajuns aici”, susţine tânărul.

Povestirile bunicilor

Potrivit lui, Chişinăul îi aduce aminte de povestirile bunicilor săi. „Îmi arătau pozele lor acum 40–50 de ani, când vin aici simt că m-am întors în timp, atunci când viaţa era mai uşoară şi oamenii nu se grăbeau. Mă atrage simplitatea moldovenilor”, comunică tânărul.

Susţine că, deşi a studiat religia, marea sa pasiune a fost întotdeauna televiziunea şi filmul. „De aceea am hotărât să fac studii în domeniu şi ceea ce îmi place – show-uri TV. Aici, în Moldova, am filmat pentru emisiunea „Bad tourist”, în care voi vorbi despre viaţa de noapte din Chişinău, despre cum se odihnesc tinerii aici”, comunică Luke.

„Project go”

Însă cea mai mare parte a timpului o dedică proiectelor de caritate.  „Acum mulţi ani, am început proiectul «Project go», împreună cu cel mai bun prieten al meu. Este vorba de o organizaţie umanitară. Cred că cel mai bun mod de a ajuta oamenii este de a le da posibilitatea de a se ajuta singuri. De ce să dai bani, când poţi să le oferi un serviciu?”

„În localităţile rurale, îţi găseşti cu greu un serviciu. Am vorbit cu primarul satului Vatici, raionul Orhei, şi mi-a sugerat ideea de a colecta laptele de la oamenii din sat şi de a-l vinde unei întreprinderi mai mari. Acum un an, am început acest proiect de construcţie a centrului pentru colectarea laptelui beneficiind de un mic ajutor din partea guvernului, a primarului şi a altor parteneri. Acum acest centru este aproape gata să înceapă a lucra”, spune mândru Luke.

„E un mod de a ajuta oamenii ca să facă un ban. Unii dintre ei ar putea aduna bani ca să cumpere încă o vacă şi să câştige. În felul acesta, îi ajutăm să rămână în sat”, opinează tânărul.

„Încercăm să ajutăm oamenii care au nevoie, indiferent de vârstă. În noiembrie 2011, am cunoscut o bătrânică singură. Pentru că pensia nu-i permitea să cumpere lemne, i-am adus noi cu căruţa lemne şi i le-am tăiat. Am organizat o zi de neuitat pentru copiii unui orfelinat din Transnistria”, spune Luke.

„Project Go” a desfăşurat mai multe activităţi. Astfel, locuitorilor unui sat din Ucraina le-a fost oferită asistenţă stomatologică. Dar cel mai dureros caz care i-a rămas în minte este cel al unei familii care locuia în apropierea Cernobîlului. „Acoperişul a fost luat de vânt, iar membrii familiei sufereau din cauza exploziei care a avut loc acum mulţi ani”, îşi aminteşte tânărul.

Şansă mai bună

„Republica Moldova este un loc unde poţi creşte, este o atmosferă prielnică dezvoltării unui business. Sunt multe de făcut, văd un potenţial enorm pe această bucată de pământ, unde locuiesc oameni frumoşi, oameni sufletişti, care merită o şansă mai bună. Poate greşesc, dar cred că în zece ani această ţară se va schimba mult şi se va schimba în bine”, susţine Luke.

Îşi petrece timpul între Statele Unite ale Americii şi restul ţărilor în care desfăşoară diferite proiecte. „Am un frate care este militar. Ne vedem destul de des atunci când sunt acasă. Părinţii sunt mai rezervaţi şi de multe ori îmi spun să nu mă pornesc nicăieri pentru că sunt destui oameni săraci în State. Acum au renunţat să încerce să mă convingă, iar eu nu le povestesc despre ceea ce fac şi ce îmi place”, spune puţin trist acesta.

În acelaşi timp, lucrul la televiziune îi permite să interacţioneze cu mai multe persoane, să transmită telespectatorului unele mesaje: „Trebuie să poţi transmite oamenilor de dincolo de ecran ceea ce ai văzut. Iar cel mai important mesaj pe care încerc să-l împărtăşesc celor care mă privesc este că sunt oameni care au nevoie de ajutorul nostru. Şi atâta timp cât trăim trebuie să ne plecăm urechea, noi cei care putem să o facem, la durerea şi nevoia celor din jurul nostru”, conchide Luke.

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)