Glontele-probă e fals?

Medicul chirurg ar fi extras din abdomenul lui Sorin Paciu alt fel de glonte decât cel despre care s-a anunţat

Glontele care ar constitui probă la dosar ca fiind cel extras din corpul tânărului ucis la vânătoarea din 23 decembrie 2012 nu ar fi cel pe care l-a ţinut chirurgul atunci când l-a scos din abdomenul lui Sorin Paciu. Anterior, s-a anunţat că Sorin Paciu ar fi fost împuşcat cu un glonte de tip „Trio”, dar chirurgul ar fi scos din burta victimei unul de tip „Jekan”.

Crina VLAICU

Procurorii refuză să spună ce fel de glonte este ataşat ca probă la dosar, invocând „secretul anchetei”, anchetă pe care Procuratura Generală promitea, pe 6 ianuarie curent, să o transmită în judecată până la finele lunii trecute, lucru ce nu s-a întâmplat încă. Martori ai incidentului de la vânătoare au declarat pentru JURNAL că în direcţia lui Sorin Paciu au fost trase trei focuri de armă. Două din acestea s-au efectuat cu gloanţe de tip „Jekan” şi „Trio”. Aceiaşi martori afirmă că fostul judecător Gheorghe Creţu ar fi împuşcat cu „Trio” la acea vânătoare, iar fostul procuror general Valeriu Zubco – cu „Jekan”.

Glontele a ajuns în mâna apropiaţilor lui Zubco

În sala de operaţii, lângă chirurg şi asistenta medicală se aflau mai multe persoane, printre care şi omul de afaceri Ghenadie Sajin, naşul lui Sorin şi cumnatul lui Zubco, care cereau insistent glontele. Medicul a reuşit să vadă ce a scos din corpul victimei, ca şi asistenta medicală, dar şi ceilalţi „observatori” din sala de operaţii.

De altfel, medicul chirurg a desenat pe foaie în faţa comisiei parlamentare de anchetă glontele extras – de formă dreptunghiulară, cu o terminaţie ca în imaginea alăturată şi cu câteva încrustături pe el. Deci, nicidecum un glonte cu forma rotundă, de tipul celor „Trio” cu care ar fi împuşcat Creţu şi care sunt interzise la vânătoare. Medicul a transmis acel glonte celor care îl cereau insistent şi nu se ştie ce fel de glonte a ajuns să figureze drept probă în dosar.

Constrâns să-şi asume vina?

Deşi procurorii susţin că au deschis dosar penal pe marginea decesului tânărului de 34 de ani la vânătoare încă pe 25 decembrie 2012, nici după ce cazul a fost făcut public nu exista un suspect. La două zile după ce Sergiu Mocanu a dezvăluit cazul, procurorul de Făleşti, după o bâlbâială de la o instituţie media la alta, a anunţat în sfârşit principalul suspect – judecătorul Creţu, care afirmase anterior public că nu participase la nicio vânătoare cu Zubco.

Ulterior, acestuia i-a fost retrasă imunitatea judecătorească şi şi-a dat demisia. Rude apropiate acestuia bagă mâna în foc că nu el l-ar fi împuşcat pe tânăr, dar spun că „a fost constrâns” să-şi asume crima. De altfel, fostul judecător a avut emoţii mari şi chiar tremura atunci când răspundea, la finele săptămânii trecute, la întrebările membrilor comisiei parlamentare.

The following two tabs change content below.