Glasul din cucuruz // 1000 de like-uri pe Facebook

hose1000 de like-uri pe Facebook. Arzătoarea dorinţă a fiecăruia de a se exprima a făcut să apară doldora content multimedia, în toată lumea. Chişinăul nu este o excepţie şi nici literatura locală. Grupuri sau oameni câte unul îşi exprimă importantele gânduri care, în viziunea lor, e literatură.

Bunăoară, există un club poetic numit „Clubul Poeţilor Desculţ”. Pe Facebook, grupul a adunat peste 1000 de like-uri, cifră visată de orice scriitor profesionist din Moldova şi chiar România. După ce am urmărit pe Youtube o şedinţă a clubului respectiv (invitat „poetul” Pelin Arditi), nu mi-am putut explica nici în ruptul capului de ce este atât de îndrăgit.

PR-ul intensiv îşi face miraculosul efect. Scriitorii cu adevărat buni nu vor să-şi promoveze produsele (atât din lene, cât şi din orgoliu) şi iată că micile furnici diletante, dar harnice peste măsură adună like-uri. Autorul filmului „Parfumul”, Şiman Augustina, tot a demonstrat acest lucru. Clipul ei literar a adunat pete 16 mii de vizualizări, iar asta în mai puţin de o săptămână. Urmează cică şi cartea. Pizdeţ – vorba lui Sandu Vakulovski.

Hose Pablo