Ginerele lui Voronin, milionar din contracte semnate cu statul

DEZVĂLUIRI // Eugen Rusu, ginerele lui Vladimri Voronin, a câştigat zeci de milioane de lei din contracte semnate cu statul

Nu doar Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte, a câştigat sume fabuloase de bani pe spatele statului, ci şi ginerele lui Vladimir Voronin a făcut afaceri de milioane cu instituţii de stat din R. Moldova. Una dintre aceste afaceri i-a adus lui Eugen Rusu, ginerele lui Vladimir Voronin, peste 50 de milioane de lei într-un singur an. Este vorba despre tipografia „Metrompas”, cu care Întreprinderea de Stat „Registru” a încheiat un contract de tipărire a etichetelor cu fâşie latentă, a mărcilor de acciz şi a facturilor fiscale, fără a organiza o licitaţie prealabilă, aşa cum prevede legea. Ulterior, în campania electorală pentru alegerile din 5 aprilie 2009, „Metrompas” a făcut donaţii pentru PCRM, iar drept mulţumire partidul a cheltuit aproape trei sute de mii de lei pentru a-şi tipări materiale electorale la aceeaşi tipografie.

57 de milioane într-un an

Potrivit premierului Vlad Filat, contractul între Î. S. „Registru” şi tipografia „Metrompas” a fost semnat cu vreo cinci ani în urmă. Am descoperit că pentru anul 2007 există un asemenea contract. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi din 2008, prin care era veriticată activitatea Ministerului Dezvoltării Informaţionale şi a instituţiilor subordonate pe perioada anului 2007, ministrul căruia în acea perioadă era Vladimir Molojen, „Registru” a procurat în acel an de la S.R.L. „Metrompaş” mărfuri, produse de program, utilaje şi servicii în sumă totală de 57 milioane de lei. În acelaşi raport întocmit de Curte, se remarcă faptul că contractul dintre „Registru” şi tipografia sus-menţionată a fost semnat în lipsa unui concurs de achiziţii publice. De asemenea, controlorii au descoperit că după semnarea contractului cu „Metrompas”, firma a majorat cu 30 % preţurile pentru tipărirea mărcilor de acciz şi a facturilor fiscale, deşi cursul euro, care a servit drept temei la calcularea preţului contractual, a scăzut faţă de cursul existent la momentul semnării contractului.
Întreprinderea şi-a permis aceste cheltuieli, deşi nu avea bani pentru a le plăti. Or, începând cu 13 septembrie 2007, „Registru” a contractat mai multe credite bancare în sumă totală de 13,7 milioane de lei, iar toţi aceşti bani au fost transferaţi pe conturile tipografiei ginerului lui Voronin.

„Registru”, acţionar în firma ginerului

Totuşi, Eugen Rusu, soţul Valentinei Rusu, singura fiică a lui Vladimir Voronin, nu este unicul acţionar la SRL „Metrompas”. Potrivit unui extras obţinut de la Camera Înregistrării de Stat, Eugen Rusu deţine în această firmă 62,98 % din acţiuni. Alţi doi acţionari cu câte 12,91 % din acţiuni fiecare sunt Tatiana Ţâperman şi Elisaveta Chiticari. Prima este fiica fostului proprietar al companiei, iar a doua este contabila firmei. Tot printre acţionarii „Metrompas”, dar cu cel mai mic pachet de acţiuni (11,2%) se numără şi Î.S. „Registru”. Contactat de JURNAL, actualul ministru al Tehnologiilor Informaţionale, Alexandru Oleinic, ne-a declarat că cel mai probabil, „Registru” a obţinut calitatea de acţionar la firmă pentru ca aceasta să îşi poată justifica câştigurile mari şi contractele încheiate cu statul.
Trebuie menţionat şi faptul că SRL „Metrompas” a fost creată încă în 2000. Din informaţiile de care dispunem, Eugen Rusu a devenit acţionar al firmei mai târziu. Tot mai târziu a investit în acţiunile „Metrompas” şi Î.S. „Registru”. Acţiunile au fost procurate de Ministerul Economiei şi transmise în gestiune Î.S. „Registru”.

Bani de la PCRM

În campania electorală din primăvara anului trecut, „Metrompas” a tipărit pliantele, fluturaşele şi afişele electorale ale comuniştilor. Desigur, serviciile nu au fost prestate gratis, Partidul Comuniştilor plătind pentru toate acestea peste 340 de mii de lei. În schimb, firma a făcut donaţii pentru campania electorală a PCRM 341 de euro, se arată pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

Am încercat să luăm legătura cu conducerea „Metrompas”, dar la telefonul companiei nu a răspuns nimeni pe parcursul ultimelor două zile.
Ministrul Tehnologiilor Informaţionale ne-a declarat la rândul său că contractul cu „Metrompas” urmează a fi reziliat în aprilie. „Nu am putut rezilia contractul mai devreme pentru că în R. Moldova nu există tipografii care ar dispune de tehnologii de tipărire a facturilor fiscale confirm criteriilor de securizare impuse de „Registru”. Abia acum, Combinatul Poligrafic a reuşit să cumpere aceste aparate şi de la 1 aprilie vom începe tipărirea facturilor la Combinat”, ne-a explicat Alexandru Oleinic.

Iar Vladimir Molojen, în prezent şef la Î.S. „Registru”, contactat de presă, a declarat că nu instituţia pe care o conduce el, ci Inspectoratul Fiscal a decis să semneze contractul cu „Metrompas”, în urma unui tender închis pe care l-a organizat.

Mariana RAŢĂ