Ghinionul îl urmăreşte

Declaraţiile proprietarului cafenelei care s-a făcut scrum

A supravieţuit unui accident grav de maşină, când i-a fost mai greu, l-a lăsat iubita, în februarie, i-a decedat tatăl şi uite că miercuri, de Halloween, a ajuns să respire mirosul înţepător al ruinelor cafenelei al cărei proprietar este. Ruslan Jurnavoi este stăpânul cafenelei Cocktail House „Malina” din Centrul Comercial „Sun City”, care acum două zile a ars definitiv. „Mă bucur că nu au fost victime”, a menţionat Jurnavoi.

Svetlana Panţa

Deşi angajaţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale încă nu au stabilit cauza incendiului de proporţii care a avut loc pe 31 octombrie curent, proprietarul localului este convins că nu poate fi vorba de o incendiere intenţionată. „Nu am duşmani”, spune acesta. Jurnavoi a căzut de acord cu versiunea preliminară că incendiul a fost provocat de un scurt circuit. „Angajaţii mi-au povestit că nu au reuşit să stingă flacăra ce s-a pornit de la un fir electric. În câteva clipe, flacăra s-a răspândit peste tot”, relatează proprietarul.

Acesta, cel puţin, nu a fost la acea oră la faţa locului. Un apel telefonic i-a adus încă o veste proastă. „Arde cafeneaua”, l-a alarmat un angajat. „Până am venit, totul deja ardea”, spune bărbatul.

„Eroii” cu pază de corp

Mai operativi însă s-au dovedit a fi oficialii. Primul a venit premierul Vlad Filat, bineînţeles, însoţit de paza de corp. Acesta s-a arătat îngrijorat că sub pasarela cuprinsă de flăcări erau parcate mai multe maşini, printre care şi automobilul unei blonde. Premierul i-a recomandat şoferiţei să-şi abandoneze maşina, deoarece, în orice clipă, ar putea să se prăbuşească vreo bucată de metal încins. Aceasta însă a ignorat sfaturile primului ministru şi a urcat în maşină.

În scurt timp, şi-au făcut apariţia ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, şi şeful Poliţiei Rutiere, Serghei Diaconu. Cele câteva sute de persoane care s-au adunat pentru a viziona „spectacolul focului” au apreciat curajul oficialilor.

Toţi trei, însoţiţi de bodyguarzi, au intrat în Centrul Comercial pentru a inspecta situaţia, în acel moment, pasarela încă ardea. După ce pompierii au reuşit să stingă focul, la lichidarea incendiului au fost antrenate opt autospeciale ale Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, oficialii au repetat actul de curaj. La ieşire, premierul l-a lovit pe umăr în semn de „Bravo” pe ministrul Afacerilor Interne şi l-a lăsat pe mâna jurnaliştilor.

Filat a ignorat întrebările reprezentanţilor mass-media şi a mers pe jos până la guvern. Nu a scăpat însă de unele incidente mai puţin plăcute. Unii cetăţeni, văzându-l pe oficial, i-au strigat în spate: „Ce, ai venit să vezi cum îţi arde businessul?!”.

„Şi-a revenit din comă”

De fapt, potrivit lui Ruslan Jurnavoi, acesta închiria spaţiul pentru cafenea de la fiul omului de afaceri Leonid Kilovatîi, care deţine Centrul Comercial „Sun City”. „Săracul a contractat credit ca să plătească arenda. Se ţine ghinionul de familia noastră. Acum câţiva ani, a avut un accident grav de maşină.

I-a fost afectat foarte tare creierul, a fost un timp în comă, după care, prin minune, şi-a revenit. Îl hrăneam cu linguriţa până l-am văzut pus pe picioare. Tot atunci l-a lăsat iubita. În februarie anul acesta, i-a decedat tatăl de ictus şi acum încă şi asta pe capul lui. Nu ştiu ce vom face mai departe”, se plânge pe soarta grea Silvia Jurnavoi, mama bărbatului căruia i-a ars la propriu business-ul.

Salvatorii au efectuat lucrări de demolare a acoperişului localului cuprins de flăcări. Acestea au fost necesare în vederea preîntâmpinării riscului prăbuşirii construcţiei. Astăzi, muncitorii urmează să încarce în remorci ultimele rămăşiţe ale cafenelei. Treptat spaţiul se transformă într-un simplu pasaj de trecere a străzii. Mai mult, abia după ce pasarela a fost cuprinsă de flăcări, aflăm de la ministrul Afacerilor Interne că „localul a fost construit neautorizat”.

Întâmplător sau nu, dar incendiul devastator a avut loc în ziua în care în mai multe ţări ale lumii s-a sărbătorit Halloween-ul. Pe moment, încă nu sunt cunoscute rezultatele probelor ridicate de specialiştii laboratorului experimental antiincendiar al Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale. Cei care îl cunosc pe Ruslan consideră că este încă un ghinion din viaţa sa.

The following two tabs change content below.