Ghinionul ataşatului român

Cazul lui Danicu Tănasă, ataşatul militar al României la Chişinău, surprins sâmbătă de poliţiştii moldoveni băut la volan în timpul unui raid, a stârnit reacţii contradictorii. Site-ul românesc hotnews.ro scria că acest incident a apărut la doar două săptămâni după ce între România şi Rusia au existat serioase tensiuni diplomatice.

„Incident regretabil”

„Ataşatul militar a participat sâmbătă seara la Balul Infanteriei Marine, organizat de Ambasada SUA la Chişinău. Echipajul Poliţiei Rutiere, care a staţionat aproximativ cinci ore, a ignorat alte maşini cu număr diplomatic, conduse de diplomaţi sau ataşaţi militari fără şofer. Singurul participant la eveniment pe care l-au oprit în trafic poliţiştii moldoveni a fost ataşatul militar român”, se menţionează în articol.

De aceeaşi părere pare să fie şi Corneliu Dobriţoiu, ministrul român al Apărării. Într-o intervenţie pentru postul Realitatea TV, acesta a declarat că nu este exclus să fie vorba despre o provocare. Dobriţoiu a menţionat că este important de stabilit ce s-a întâmplat în cazul ataşatului militar la Chişinău. „Vom trimite un alt atașat militar la post. E regretabil acest incident. Atașatul militar putea refuza testarea cu alcooltestul, în baza statutului său diplomatic”, afirmă Dobrițoiu.

Vitalie Catană, expert în drept constituţional, susţine că este un caz contradictoriu. „Nu pot să nu atrag atenţia asupra unor lucruri. Trebuie să întrebăm din ce motive a fost oprit. Cred că au avut informaţii că ataşatul militar a consumat alcool. Lucrul acesta puteau să-l ştie dacă l-au urmărit. Pe de altă parte, l-aş întreba pe domnul Recean şi pe domnul Filat dacă aceşti angajaţi ar avea curajul să oprească un angajat de la ambasada Rusiei, SUA, Germaniei”, crede expertul.

„Temei legal”

Olga Nicolenco, comentator politic, susţine pe de altă parte că e adevărat că ataşatul militar se bucură de imunitate, dar nu şi şoferul. „Se putea bănui că este şoferul la volan, nu diplomatul”, opinează aceasta.

Ministerul Afacerilor Interne neagă aceste acuzaţii. „Angajatul Ambasadei României a fost oprit în cadrul operaţiunii „Nopţi Albe”. În acea seară, au fost oprite sute de maşini. Temeiul stopării a fost legal, şoferul a acceptat să fie supus alcooltestului şi a recunoscut că înainte de a se urca la volan a consumat băuturi alcoolice”, se arată în comunicatul de presă al MAI.

Potrivit serviciului de presă, rezultatul testului a indicat 0,56 mg/l alcool în aer expirat, ceea ce depăşeşte vădit gradul maxim admisibil de 0,15 mg/l alcool. „În momentul constatării că persoana supusă verificării este un cetăţean străin cu statut special, ofiţerii de poliţie au informat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. La rândul său, şoferul a chemat un coleg din cadrul Ambasadei României care a urcat la volanul automobilului stopat”, se mai menţionează în comunicat.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)