Ghinioniştii

EXOD // În seara de Crăciun pe stil vechi, grănicerii au salvat doi tineri moldoveni aflaţi în pericol de a suferi un şoc hipotermic după ce au traversat ilegal Prutul

Vitalie U., în vârstă de 26 de ani, a încercat să ajungă de două ori în mod ilegal peste hotare. Prietenul său Dumitru Ţ., în vârstă de 27 de ani, a încercat să părăsească Republica Moldova de opt ori. De fiecare dată, au fost prinşi şi întorşi acasă. Ultima oară, aceştia au încercat să traverseze Prutul în preajma localităţii Bărboieni, raionul Nisporeni, la 7 ianuarie, curent, în seara când moldovenii sărbătoreau Crăciunul pe stil vechi. Tinerii au traversat Prutul pe o saltea pneumatică. Iniţial, Vitalie a transportat hainele pe malul drept al Prutului. Apoi s-a întors după prietenul său, Dumitru. Era în jurul orei 21.00 seara, când au pornit ambii spre România, în speranţa să ajungă de acolo în Austria. Pe la mijlocul râului, au fost loviţi de o bucată de gheaţă. Salteaua s-a dezumflat, iar ei au fost duşi de curenţi la vreo 300 de metri mai la vale de locul unde dosiseră hainele uscate.

Au chemat în ajutor grănicerii

„Am ajuns cu chiu cu vai pe malul român. Eu mi-am pierdut încălţămintea. Am căutat hainele, dar nu le-am găsit, că erau la vreo 300 de metri mai la deal. Când am văzut în ce hal eram şi că riscăm să digerăm de frig, am început să chemăm în ajutor grănicerii moldoveni, umbrele cărora se zăreau pe celălalt mal. Când ne-au văzut aceia, ne-au zis să fim drăguţi şi să înotăm înapoi. Dar le-am spus că nu mai avem puteri. Moldovenii au telefonat la Serviciul român de grăniceri şi aceia au venit şi ne-au luat. Le suntem recunoscători că au venit repede. Ne-au dus la spitalul din Răducăneni şi ne-au servit cu un ceai fierbinte. Mai mult nu doream nimic”, ne spune Dumitru, care la câteva zile după ce s-a întors acasă nu ne ascunde faptul că se simte iar atras de hartă.

Lipsa hainelor le-a jucat festa

„Studiem harta şi căutăm locurile pe unde am putea ieşi din Moldova şi pe unde avem şanse să ajungem în alte ţări. Mai ascultăm ce spun şi cei care au plecat deja”, ne spune Vitalie. Tânărul a fost o perioadă angajat al întreprinderii „Vitanta”, dar zice că salariul de 2000 de lei nu-i ajungea deloc pentru viaţă. „În 2005, m-am pornit în Polonia. M-am răsturnat în râul Bug, la frontiera polono-ucraineană. Am fost prins şi am fost întors acasă – o situaţie similară cu cea care s-a produs recent la Prut”, ne spune el. La o săptămână de la cele întâmplate, Vitalie îşi aminteşte cu umor cum se rugau de grănicerii de la Prut să-i ducă la pichet. „Apa rece, Dumitru – desculţ. Simţeam că nervii ne lasă, că degerăm de frig. Le-am spus însă şi grănicerilor români că dacă găseam hainele uscate,  atâta ne mai vedeau ei şi acum poate că eram în Austria”, afirmă pe o notă optimistă tânărul.

Şoferul ex-viceministrului şi al ministrului

Şi mai ghinionist, Dumitru, în vârstă de 27 de ani, ne spune că a încercat să plece din Moldova de opt ori. De fiecare dată a fost prins şi întors acasă. Tânărul este fostul şofer al ex-viceministrului Sănătăţii, Sergiu Raţă, şi apoi şofer al fostei ministru al Sănătăţii, Larisa Catrinici. „În calitate de şofer al viceministrului aveam un salariu de 4000 de lei. Când a venit Catrinici, salariul mi-a fost redus în jumătate şi atunci am luat decizia să plec din Moldova. Cu 1800 de lei pe lună nu-ţi construieşti o casă şi nici nu-ţi întemeiezi o familie”, opinează Dumitru. În ultimii ani, a luat calea spre Italia, Austria, Polonia, Germania, Ucraina. Spre Italia şi Austria a pornit de două ori. Cel mai îndepărtat punct în care i-a fost dat să ajungă pe căi ilegale a fost Italia. „La hotar cu Polonia am fost minţit în repetate rânduri. Însoţitorii noştri dispăreau cu documentele şi cu banii noştri. M-am văzut nevoit să mă predau autorităţilor care m-au ajutat să mă întorc acasă. Apoi am trecut iar ilegal hotarele. Am ajuns până la Berlin. M-au prins şi m-au întors. Într-o iarnă, am traversat înot Oderul. Atunci aveam spirt şi pe celălalt mal ne aşteptau haine uscate. A fost o situaţie mai plăcută decât cea de la Prut”, ne mai spune Dumitru. Nu a reuşit să lucreze nici măcar o zi în vreuna din ţările în care a ajuns. „Am încercat să ajung şi pe căi legale în Polonia şi Portugalia. Am respectat toate condiţiile, până şi loc la hotel ne-am rezervat. Dar solicitând vizele, am primit refuz”, ne mai spune el.

Încercările de a evada din ţară l-au costat pe Dumitru în jur de 3000 de euro.

Bani pentru casă, maşină şi nevastă

Serviciul de presă al Serviciului de grăniceri al Republicii Moldova ne-a informat că cei doi bărbaţi urmează a fi traşi la răspundere pentru traversarea ilegală a frontierei. La rândul său, Vitalie ne spune că nu e pentru prima oară când va apărea în faţa instanţei. A pregătit deja suma pentru plata noii amenzi. Cei doi n-au pierdut însă speranţa că în viitorul apropiat vreuna din ţări se va dovedi mai primitoare cu ei. Spun că nu-şi doresc decât un loc de muncă pentru a câştiga necesarul pentru casă, maşină şi nevastă.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.