Ghimpu: Voi demara propria anchetă a evenimentelor din aprilie 2009

„În calitatea mea de preşedinte interimar ţin să-mi cer iertare din partea conducerii ţării, pentru calvarul prin care aţi trecut acum un an”, a spus preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, în cadrul unei întrevederi cu părinții tinerilor maltratați după protestele din 7 aprilie 2009.

Față în față cu părinții victimelor protestelor din aprilie a anului trecut, președintele Ghimpu și-a cerut iertare de la aceștia că „abia acum, după un an”, a solicitat această întâlnire. Totdodată, Mihai Ghimpu a menționat că va demara „propria anchetă a evenimentelor din aprilie 2009”. „În cazul în care voi găsi şi alte imagini şi voi crede că e oportun, le voi prezenta opiniei publice”, spune Ghimpu, care a adăugat că va solicita deshumarea celorlalte victime, pentru ca să fie aflat până la urmă adevărul despre moartea lor.

Victimele evenimenteor din aprilie 2009, dar și părinții acestora, prezenți la întâlnire, au ținut să povestească și președintelui prin ce au trecut. „Poliţiştii mă loveau cu pumnii şi picioarele peste cap. Și acum, după un an, am mari dureri de cap şi mă trezesc în fiecare noapte, dorm rău”, povesteşte Chiril Gumeni, de 15 ani. Mama băiatului susţine că un colaborator al poliţiei i-a oferit și suma de 300 de euro ca să tacă.

Un alt tânăr protestatar, Andrei Muntean, spune că a fost vânat de mai mulţi poliţişti şi bătut fără milă în spatele cinematografului Patria, până şi-a pierdut cunoştinţa, după care a fost transportat la Comisariatul de poliţie de la Buiucani. „Eu credeam că voi fi dus la spital pentru că eram plin de sânge. La comisariat erau şi fete. Una dintre ele era însărcinată şi se ruga de poliţişti să nu fie lovită, dar aceştia nu ţineau cont de rugăminţile ei”, povesteşte tânărul.

La final tinerii l-au rugat pe Mihai Ghimpu să-i ajute să vizioneze gratuit spectacolul „7 aprilie”, pentru care în mod normal ar trebui să scoată din buzunar 100 de lei pentru bilet. Preşedintele interimar şi-a asumat angajamentul să îndeplinească dorinţa acestora.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)