Ghimpu spune nu!

Liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că fracţiunea liberală din Parlament nu va susţine proiectul de lege care prevede excluderea pedepsei penale pentru contrabandişti. „Acest proiect a fost inclus pe ordinea de zi fără acordul fracţiunii liberale, nu a fost discutat în cadrul AIE, dar la guvernare nu este numai PLDM sau Filat, sunt trei partide”, a spus Ghimpu.

Potrivit liderului PL, măsurile propuse de Serviciul Vamal sunt „bomboane pentru copii”, fiindcă „acumulările la buget vin de la o economie funcţională, nu prin stimularea infracţiunilor şi aplicarea amenzilor”. Ghimpu crede că trebuie să existe răspundere penală pentru contrabandă, aşa cum există în multe state ale UE.

„Mai ştii, poate cineva este interesat ca peste ani să scape doar cu o amendă, nu să fie pedepsit penal în cazul unei asemenea infracţiuni”, a spus liberalul care crede că infracţiunile de contrabandă vor rămâne numai la discreţia vameşilor. „Aţi văzut în România cum au fost prinşi vreo 150 de vameşi bănuiţi de implicare în contrabandă? Dar contrabanda se făcea la graniţa cu Republica Moldova. Cu cine făceau ei asta? Cu vameşii lui Şevciuk, pe deasupra RM? De ce la noi nu a fost dat nimeni afară din funcţie?”, întreabă Ghimpu. Acesta a dat şi o apreciere „ca jurist” situaţiei existente când infractorii prinşi cu contrabandă scapă cu amenzi mici – judecătorii „sunt prea blânzi”. În opinia liberalului, era bine ca SV să vină cu propuneri de modificare a legislaţiei, astfel încât aceasta să devină mai dură pentru cei prinşi cu condrabandă la graniţă, nu cu un proiect nou de lege. „Am impresia că unii consideră RM un sac cu bani unde poţi să bagi oricând mâna să iei”, a mai spus Ghimpu.

 

R.L.-H.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)