Ghimpu şi sinceritatea sa // Observator

I se atribuie lui Churchill fraza că un politician bun spune nu ceea ce gândeşte, ci ceea ce trebuie să spună. Dl Ghimpu şi-a câştigat faimă prin faptul că spune întotdeauna ceea ce gândeşte şi uneori nimereşte, căci e tocmai ceea ce trebuia să spună. Dar uneori, când gândurile sale o iau, se vede, pe o cale greşită, sentinţele pronunţate de el par proaste sau chiar foarte proaste. Ca, de exemplu, cea de după şedinţa de miercuri a Consiliului Alianţei, când a declarat că deputaţii PL nu vor vota un candidat din afara AIE şi că PL e dispus să meargă la alegeri parlamentare anticipate decât să calce această decizie. Sinceritatea nu înseamnă că nu trebuie să te gândeşti înainte de a vorbi.

Astfel, dl Ghimpu vrea să obţină cu tot dinadinsul ca vina declanşării alegerilor anticipate să cadă asupra partidului său şi asupra AIE în întregime. Poate o fi fiind el sado-masochist, i-o fi plăcând senzaţiile tari, dar în cazul acesta de ce nu şi-ar schimba domeniul de activitate? De ce în acest caz nu ar escalada Everestul sau Carpaţii, la urma urmei?

Ce pierdea dl Ghimpu, dacă AIE anunţa că retrage candidatura lui Lupu şi e dispusă să discute o altă candidatură cu PCRM? Oricum, aceasta nu l-ar fi oprit pe Lupu să candideze. Însă refuzul comuniştilor de a accepta dialogul în asemenea condiţii i-ar face vinovaţi de perpetuarea crizei politice. Până la urmă, votul fiind secret, nimeni nu poate garanta alegerea candidatului propus de comunişti, după cum nu poate fi garantată alegerea unui candidat din cadrul AIE. De aceea nu e vorbă despre un joc necinstit, ci despre crearea mai multor şanse de alegere a preşedintelui. Dacă există într-adevăr nişte deputaţi PCRM care ar dori să voteze un candidat propus de AIE, fără să se „afişeze”, aşa cum a afirmat Dan Dungaciu şi cum lasă să se înţeleagă Mihai Ghimpu, spunând că totul depinde de Filat, că el este acel care se opune alegerii lui Lupu în funcţia de preşedinte, e cu atât mai îndreptăţită înaintarea a doi candidaţi.

Un politician trebuie să aibă grijă nu numai de ceea ce face, dar şi de ceea ce pare că face în ochii alegătorilor. De data aceasta pare că dl Ghimpu s-a încăpăţânat din nou şi împiedică ieşirea din impas. De ce ar face una ca asta? Să fie din cauza că un preşedinte din afara AIE l-ar lăsa fără postul de spicher? Nu credem, dar dacă nu acesta e motivul, aşa pare. Şi iarăşi nu dă bine pentru liderul PL.

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)