Ghimpu s-a despărţit greu de funcţia de preşedinte

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu s-a despărţit cu greu de funcţia pe care a deţinut-o timp de un an. Politicianul a numărat fiecare oră care i-a mai rămas până a se transforma din spicher şi şef al statului în simplu deputat. Iar în ultima seară de „domnie”, Ghimpu a dat o petrecere pe cinste la reşedinţa prezidenţială de la Condriţa.

„Sunt încă preşedinte, nu mă întrerupeţi!”

Deşi a declarat în repetate rânduri că nu-i tihnesc cele două funcţii-cheie în stat, luni, în ultima zi de preşedinţie, Ghimpu le-a amintit de câteva ori jurnaliştilor că încă mai este şef al statului, până marţi, ora 15.00, când urma să fie convocată prima şedinţă a noului Legislativ.

„Eu sunt încă preşedinte, aşa că nu mă întrerupeţi când vorbesc!”, s-a răstit Ghimpu la o jurnalistă care l-a întrerupt în timp ce liderul PL vorbea despre negocierile purtate cu PLDM şi PD.

Bal prezidenţial pentru liberali

Şi pentru că e păcat să nu sărbătoreşti în vreun fel sfârşitul „domniei”, în ultima seară de exercitare a mandatului, şeful interimar al statului a dat o petrecere de pomină la vila prezidenţială de la Condriţa. Invitaţi au fost membrii şi simpatizanţii Partidului Liberal pe care-l conduce Ghimpu. Spre deosebire de alte ocazii în care s-a arătat a fi prietenos cu jurnaliştii, de această dată Ghimpu nu i-a invitat la bal.
La petrecerea de sfârşit de mandat au participat peste 50 de persoane, printre care miniştrii PL, conducerea partidului, dar şi personalităţi din domeniul culturii. Mulţi dintre ei însă nu ştiau cu ce ocazie au fost invitaţi la reşedinţa de stat.

A doua zi, Ghimpu a dispărut!

Nu ştim ce s-a întâmplat în mult ferita de ochii lumii vilă prezidenţială, cert este însă faptul că a doua zi dimineaţa nimeni nu-l putea găsi pe Ghimpu, pentru a-l invita la noua rundă de negocieri pentru crearea coaliţiei de guvernare. Preşedintele PL s-a ferit toată ziua de ochii presei, iar la şedinţa de inaugurare a noului Parlament, Mihai Ghimpu a privit întruna în jos, evitând să-i răspundă lui Voronin la o replică tăioasă pe care acesta i-a adresat-o. Anterior, preşedintele PL nu pierdea nicio ocazie de a se certa cu liderul comuniştilor.

Vlad Filat – noul preşedinte interimar
Începând cu ziua de marţi, ora 15.00, exercitarea interimatului funcţiei de preşedinte al statului a trecut la premierul Vlad Filat. Acesta a declarat presei că nu are nevoie nici de oficiul prezidenţial şi nici de maşina de serviciu. De asemenea, Filat a promis că nu va semna decrete de decorare.

Timp de un an, cât a exercitat funcţia de preşedinte interimar, Mihai Ghimpu a semnat 181 de decrete privind acordarea de distincţii de stat.

A. V.

The following two tabs change content below.