Ghimpu refuză să participe alături de democraţi la şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor de la Bucureşti

Fracţiunea liberală refuză să participe alături de reprezentanţii fracţiunilor PD şi PPEM la şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din România dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, care va avea loc pe 27 martie la Bucureşti. 

Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că nu îşi imaginează să meargă alături de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi reprezentantul Guvernului, Iurie Leancă, la Bucureşti, ştiind care este atitudinea acestora faţă de Actul Unirii din 1918.

„Fracţiunea PL a înaintat proiectul ca anul 2018 să fie Anul Unirii. Ca nişte fraieri, democraţii nici măcar nu au vrut să îl pună la vot. Am înaintat un alt proiect, să fie convocată o şedinţă festivă a Parlamentului de la Chişinău şi Bucureşti, pentru că Unirea s-a produs aici, dar l-au respins. N-au dorit să semneze nici declaraţia de unire în Parlament şi nici propunerea ca noi, PL, să organizăm o şedinţă festivă dedicată Unirii pe 27 martie, aici, în Parlament. Şi acum preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, ne propune să delegăm câte doi membri ai fracţiunii, care să meargă la şedinţa festivă de la Bucureşti. Am aflat că va merge preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi reprezentantul Guvernului, Iurie Leancă, ‘marele unionist’! În ce calitate merge Candu la Bucureşti? Cum se numeşte această atitudine, această politică? Ce va vorbi el acolo după ce a respins toate iniţiativele legate de unire aici?”, s-a întrebat Ghimpu.

În final, acesta a declarat că fracţiunea liberală refuză să facă parte din delegaţia Parlamentului Republicii Moldova care va merge la Bucureşti. Potrivit lui, Partidul Democrat, „mai bine zis conducerea partidului, Vladimir Plahotniuc”, nu au nimic în comun cu Unirea, cu trecutul, prezentul şi viitorul acestui pământ.

„Pe ei nu îi interesează cetăţenii, îi interesează doar puterea şi banii. Am văzut timp de 25 de ani „dragostea” de neam a politicienilor de la Chişinău. Iată de ce suntem un stat capturat, cu regim dictatorial, cu cetăţeni săraci, oligarhi, mafie, corupţie. Condamnăm atitudinea PD faţă de istorie, limbă şi declaraţia democratului Marian Lupu, care a spus după ce am ieşit de la ultima şedinţă a Parlamentului: ‘Adio, unire nu va fi niciodată’. Mi-ar fi ruşine să merg alături de aceşti oameni la Bucureşti, să îi ascult cum vorbesc în faţa deputaţilor români despre unirea din 1918”.

În final, Ghimpu i-a sugerat lui Candu să se ascundă sub „o paranja” până pe 27 martie, până trece această dată istorică, după care „ca un iepuraş, în mod neobservat, să-şi facă reapariţia printre oameni, nu să meargă să vorbească la Bucureşti”.

Președintele Andrian Candu nu a comentat deocamdată acuzațiile lui Mihai Ghimpu.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)