Ghimpu, invidiosul // Observator

Mihai Ghimpu are o problemă, iar problema lui se transformă în problemă generală.

El priveşte cu ochi rivali, invidioşi, activitatea lui Filat. I se pare că acesta „prăşeşte” nu numai postata sa, ci intră şi pe postata lui Lupu. Recenta întâlnire dintre Filat şi Şevciuk, noul lider al regiunii separatiste, i-a provocat un nou puseu de gelozie politică. Solicitat de Radio Europa Liberă să se pronunţe pe marginea întâlnirii respective, Ghimpu a răspuns: „Şi aici este o problemă. După Constituţie, preşedintele statului răspunde de integritatea teritorială. E scris negru pe alb în Constituţie. Şi-mi pare rău că eu atunci nu am pus punct acestor discuţii. Şi ar trebui domnul Marian Lupu să ia în mână, pentru că el, conform Constituţiei, e responsabil de integritatea statului.”

Cu alte cuvinte, dl Ghimpu vede probleme acolo unde alţii văd oportunităţi de „apropiere a celor două maluri”, după cum s-a exprimat chiar Marian Lupu. El regretă că, fiind preşedinte interimar, nu a întreprins nimic pentru a-l împiedica pe Filat să se întâlnească cu Smirnov, luând locul premierului. Această declaraţie este de o stupiditate rară, jenantă chiar şi pentru un juristconsult, ca să nu mai vorbim despre un pretendent la postul de spicher al Parlamentului. Dl Ghimpu vrea să spună că premierul şi-a depăşit atribuţiile întâlnindu-se cu şeful administraţiei secesioniste. Din punctul său de vedere, Şevciuk trebuie să-l aibă drept partener de dialog pe şeful statului, Marian Lupu. De facto, dl Ghimpu îi atribuie lui Şevciuk calitatea de şef de stat, în timp ce lui Filat îi diminuează statutul. După ce, nu demult, Curtea Supremă de Justiţie respingea apelul într-o cauză examinată de o instanţă din Tighina, sub pretextul că este instanţa unui „stat străin”, preşedintele PL, ex-preşedinte interimar al RM, face o declaraţie asemănătoare, care poate fi inclusă într-o viitoare antologie a inepţiilor politicianiste. Transnistria fiind o regiune a RM, este firesc ca primul ministru să organizeze întâlniri cu şeful acesteia, mai cu seamă când vine vorba despre măsuri care să simplifice circulaţia cetăţenilor şi a mărfurilor pe întregul teritoriu al RM.

Din păcate, nu e pentru prima dată când dl Ghimpu vorbeşte înainte de a gândi. În vara anului 2010, fiind preşedinte interimar, el s-a supărat că Vlad Filat a semnat cu Theodor Baconschi, ministrul de Externe al României, tratatul privind regimul frontierei între România şi RM, ameninţând să se adreseze la Curtea Constituţională pentru a-şi apăra dreptul la semnătura unor astfel de documente. Ulterior, el s-a calmat şi nu a mai insistat asupra acestui subiect sensibil, care punea într-o situaţie jenantă Bucureştiul.

De ce nu se poate stăpâni dl Ghimpu? Fiindcă este un invidios.

Paul Borzac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)